APULIJA

BARI – OTRANTO – LECCE – MONOPOLI – ALBEROBELLO – ALTAMURA – LORETO

POLASCI:

03.06. – 09.06.’22.

TRAJANJE

7 dana

PRIJEVOZ

brod

CIJENA

od 3.190,00kn

DETALJNO O PUTOVANJU

1) dan SPLIT – DUBROVNIK – BARI
Sastanak putnika za putovanje Apulija iz Splita na autobusnoj stanici Sukoišanska u 15:45 sati. Ukrcaj prtljage u autobus, upoznavanje s vodičem i polazak autocestom prema Dubrovniku. Tijekom vožnje radimo jednu stanku za odmor. Po dolasku u trajektnu ukrcaj na trajekt za Bari. Smještaj u brodske kabine. Noćenje.

2) dan BARI – LECCE – OTRANTO
Po dolasku broda u Bari iskrcaj i granične formalnosti. Slijedi vožnja za Lecce. Povijest grada duga je preko dva milenija ali žitelji su najponosniji na barokno razdoblje zbog kojeg je grad dobio nadimak „Firenca juga“. Vrijedi spomenuti grčki utjecaj: unatoč brojnim stoljećima koja nas dijele od prisustva Grka na jadranskim obalama, ovdje se u nekim manjim mjestima još govori tzv. griko. Obilazak: Katedrala, Piazza del Duomo, Santa Croce, crkva Santi Nicolo e Catado, Rimski amfiteatar, crkva San Giovanni Battista. Slobodno vrijeme za istraživanje, ručak i šetnju. Popodne kraća vožnja za Otranto. Drevni grad smjestio se na zanimljivoj lokaciji, svega pet kilometara južnije nalazi najistočniji dio talijanskog kopna. Ovdje je vrh pete „talijanske čizme“ i najkraći put preko Jadranskog mora do Balkanskog poluotoka. Gradom su vladali mnogi, od Grka i Rimljana do Normana i Osmanlija. Razgledat ćemo Katedralu i Castello Aragonese, prošetati starom jezgrom i predahnuti uz dobar talijanski espresso. Slijedi vožnja prema hotelu 3*, smještaj u sobe i noćenje.

3) dan MONOPOLI – ALBEROBELLO – OSTUNI
Doručak. Odlazimo priobalnom cestom za Monopoli. Luka od nekih 50ak tisuća stanovnika s dugom povijesti (oko dvije i pol tisuće godina). Mirna atmosfera, šarmantna stara luka, Katedrala, dvorac Karla V. iz 16.st., utvrđena Opatija Sv. Stjepana. Popijte espreso, fotografirajte i upoznajte temperamentne ljude ovoga kraja. Slijedi dvadesetak kilometara vožnje do Alberobella. Ono po čemu je ovo malo mjesto poznato su truli – drevne nastambe koje se gotovo nisu mijenjale od prapovijesti do danas. Podizane su od nepravilnog vapnenačkog kamena i bez veziva. Uživat ćemo u šetnji, fotografiranju i šarmu ovog mjesta. Nastavljamo do gradića Ostuni. Stara gradska jezgra nalazi se na uzvisini i još uvijek je oivičena drevnim zidinama. Grad je dobio nadimak Citta Bianca po dominantnoj bijeloj boji u kojoj su gotovo sve fasade u središtu. Najveća znamenitost je Katedrala s pripadajućom Biskupovom palačom. Povratak u hotel. Noćenje #3.

4) dan BARI – MATERA
Doručak. Kraća vožnja za Bari, veliki grad od 330.000 stanovnika. Važna luka, središte industrije, mode i trgovine, prometno središte i veliko sajmište. Stari dio grada je na poluotoku, okružen zidinama i najzanimljiviji turistima. Crkva Svetog Nikole iz 11.st. impresivno je i drevno zdanje podignuto za sveca zaštitnika Barija. Obići ćemo Katedralu, Castelo Svevo (Normansku tvrđavu), nekoliko kazališta i uživati u šetnji gradom. Sredinom dana odlazimo za Materu koja je izvan Apulije, u pokrajini Basilicata, s obje strane malog kanjona rijeke Gravina. Povijesna vjetrometina dovela je Stare Rimljane, Langobarde, Saracene, Normane, Bizant, Njemačko carstvo. Na koncu postao je aragonski posjed, a zatim i posjed rimske obitelji Orsini. Nadimak stare gradske jezgre je Sassi di Matera, najstarije trajno naseljeno mjesto u Italiji. Obilazimo Katedralu, Rimski amfiteatar, brojne razasute crkve i slikovite portale. Slobodno vrijeme. Krajem dana vraćamo se prema našem hotelu. Noćenje #4.

5) dan ALTAMURA – CASTEL DEL MONTE
Doručak. Odlazak autobusom do Altamure. Grad koji je bio gusto naseljen još u brončano doba, okružen je drevnim zidinama na kojima su dograđene one srednjovjekovne. Ostaci ranih kultura, pa čak i dinosaura mogu se razgledati u Arheološkom muzeju. Romanička katedrala najvrijednija je građevina i obići ćemo je. Središnji gradski trg pruža priliku uživati u kavi, ili nekoj kulinarskoj deliciji. Nakon obilaska i slobodnog vremena odlazimo do Castel del Monte. Srednjovjekovni zamak iz sredine 13.st. kojeg je podigao kralj Frederick II nalazi se na UNESCO-vom popisu zaštićene svjetske baštine. Iako je unutrašnjost opljačkana od mramora i uporabnih predmeta zamak je spektakularan – snažne obrambene kule, te robusna utvrdna snaga fasciniraju posjetitelje. Za ostatak dana predlažemo posjet jednom od OPG-ova u okolici. Povratak u hotel. Noćenje #5.

6) dan LORETO – ANCONA
Doručak. Odjava iz hotela. Vožnja prema Anconi uz stanke za kavu, osvježenje, toaletne potrebe. Posjetit ćemo Loreto – mjestašce kojeg pohode hodočasnici kako bi obišli Samostanski kompleks sa Santa Casa-om. Imat ćemo vremena i za ručak. Kraća vožnja za Anconu. Ukrcaj na brod za Split. Smještaj u kabine. Noćenje.

7) dan … SPLIT
Dolazak u trajektnu luku Split je u 7 sati prema redu plovidbe. Naše putovanje u Apuliju završava.

Cijena

• 3.190,00 kn (cijena s popustom) koja vrijedi za one koji cjelokupnu uplatu vrše najkasnije do 30 dana prije polaska na žiro-račun Agencije
• 3.410,00 kn (redovna cijena) za one koji minimalno 60% cijene uplaćuju prije polaska, a maksimalno 40% plaćaju s odgodom koristeći kreditnu karticu

Prilikom prijave za putovanje Apulija iz Splita iz Splita uplaćuje se iznos nepovratne rezervacije od minimalno 300,00 kn. Preostali dio plaća se obročno ili jednokratno, do najkasnije 30 dana prije polaska. U slučaju uplate paket aranžmana bez popusta korisnik može dio uplate izvršiti s odgodom plaćanja: terećenjem kreditne kartice najkasnije 15 dana prije polaska na 1-6 dodatnih mjesečnih obroka, a za maksimalno 40% cijene aranžmana.

prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja,

prijevoz brodom u dvokrevetnim i četverokrevetnim unutrašnjim kabinama s umivaonikom na relacijama Dubrovnik-Bari i Ancona-Split,

lučke takse,

smještaj u hotelu 3* u dvokrevetnim sobama (tuš i wc) na bazi 4 noćenja s doručkom (lokacija hotela je nedaleko Barija, uz rutu putovanja, kako ne bismo gubili vrijeme na gradsku gužvu prilikom odlaska na svakodnevne izlete),

pratitelja skupine tijekom putovanja,

lokalne vodiče na engleskom gdje su potrebni,

osiguranje putnika od nesretnog slučaja,

osiguranje od profesionalne odgovornosti,

policu jamčevine za turističke paket aranžmane.