ARMENIJA & GRUZIJA

EREVAN – ARARAT – GARNI – SEVAN – TBILISI – MTSKHETA – KAKHETI – SIGHNAGHI

TERMIN

16.10. – 23.10.2019.

TRAJANJE

8 dana

PRIJEVOZ

avion

CIJENA

od 8.650,00kn

DETALJNO O PUTOVANJU

1) dan SPLIT – EREVAN
Sastanak putnika za putovanje Armenija Gruzija iz Splita u zračnoj luci Split u 15:00 sati. Putnici se upoznaju s vodičem putovanja, i zatim obavljaju check-in (prijava na let, predaja putne torbe, preuzimanje ukrcajne karte). Let Split – Erevan uz presjedanje u jednog EU zračnoj luci. Polazak u 16:45/1855. Sljedeći let 20:15/03:55 (+1).

2) dan EREVAN – HOR VIRAP – ARENI – NORAVANK – EREVAN
Nakon obavljanja graničnih formalnosti preuzimamo prtljagu i vršimo ukrcaj u autobus. Iza pet sati ujutro krećemo na dvosatnu vožnju prema jugu. Naše putovanje Armenija Gruzija iz Splita dovodi nas do legendarnog samostana Hor Virap koji leži podno veličanstvene planine Ararat. Ovo je mjesto na kojemu je sveti Grgur, nakon sužanjstva, iscijelio poganskog armenskog kralja, a ovaj je u znak zahvale prihvatio kršćanstvo. Od tada do danas Armenija je kršćanska zemlja. Nakon obilaska zastajemo u regiji Areni kako bismo kušali njihovo lokalno vino (Armenci ponosno tvrde kako imaju najstariju vinogradarsku tradiciju na svijetu). Slijedi obilazak samostana Noravank. Iako se zove „Novi samostan“ ovo je kompleks srednjevjekovnih građevina iz 13.st. uz koju je groblje dinastije Orbelian. Lokacija je uistinu lijepa, samostan leži iznad kanjona rijeke Amaghu. Odlazak do hotela u Erevanu. Smještaj u sobe i odmor. Večera i uživanje u programu „pjevajućih fontana“. Noćenje 1.

3) dan EREVAN – GARNI – GEGHARD – ZVARNOTS – ECHMIADZIN
Doručak. Putovanje Armenija Gruzija iz Splita danas nas vodi do jednog fascinantnog mjesta – hram Garni: ovo je jedini samostojeći grčko-rimski hram na prostoru kako Armenije, tako i cijelog bivšeg Sovjetskog saveza. Ova jedinstvena antička građevina izvrsno je očuvana i vrijedan spomenik pred-kršćanskog doba. Nakon obilaska odlazimo do obližnjeg Gegharda. Obilazimo srednjovjekovni samostan koji je dijelom samostojeći, a dijelom ukopan u stijeni. Samostan ima lijepu arhitekturu, okružen je strmim liticama i nalazi se na popisu UNESCO-ve svjetske baštine. Povratak u Erevan za obilazak Zvarnotca i Echmiadzina. Ruševine katedrale u Zvarnotcu zovu se i Katedrala nebeskih anđela, datiraju iz 7. stoljeća i pod zaštitom su UNESCO-a. Plan građevine je jedinstven i pruža nam uvidu u ranokršćansku arhitekturu. Obilazimo i Echmiadzin (Vagharšapat) veliki grad nedaleko Erevana u kojemu se nalazi apostolska crkva. Ovdje je bio glavni grad Velike Armenije, a danas se smatra duhovnim središtem Armenaca. Grad se nalazi nedaleko zatvorene armensko-turske granice. Povratak u hotel. Večera i noćenje 2.

4) dan EREVAN – SEVANAVANK – SEVAN – DILIJAN – GOŠAVANK – SANAHIN – TBILISI
Doručak. Naše putovanje Armenija Gruzija iz Splita danas započinjemo odjavom iz hotela. Vožnja prema jezeru Sevan, najvećoj slatkovodnoj akumulaciji u Armeniji i regiji. Jezero se nalazi na 1.900 metara iznad mora i unutar kopnenog bazena koji prekriva 1/6 armenskog teritorija. Jezero je važno zbog ulova ribe, proizvodnje električne energije u hidrocentralama i velike rekreacijske zone. Unatoč lošoj upravi iz Sovjetskih vremena kada je jezero izgubilo 40% vode, sada se vodni kapacitet polako obnavlja. Obići ćemo samostan Sevanavank na malom poluotoku. Zatim ćemo zastati u gradiću Dilijan. Kako budemo odmicali od jezera prema gruzijskoj granici posjetit ćemo samostane Gošavank i Sanahin. Po dolasku na granicu obavljamo granične formalnosti i mijenjamo autobus. Nastavljamo prema Tbilisiju, smještaj u hotel. Večera i noćenje 3.

5) dan TBILISI – MTSKHETA – TBILISI
Doručak. Putovanje Armenija Gruzija iz Splita danas nam otkriva čari nekadašnjeg gla nog grada (Mtskheta) i današnjeg glavnog grada (Tbilisi). Obilazimo drevnu crkvu Svetog Križa (6. st.) koja je smještena na uzvišenju iznad spoja dvije rijeke. Odlazak do Katedrale Svetitskhoveli iz 11.st. koja se smatra koljevkom kršćanstva u Gruziji i remek-djelom srednjovjekovne arhitekture. Ovo je najsvetije mjesto u Gruziji jer se vjeruje da je u temeljima crkve zakopana odjeća skinuta s Isusa po raspeću. Slijedi šetnja starim dijelom grada. Tbilisi je značajan kulturni, industrijski i društveni centar zemlje. Obići ćemo crkvu Metekhi na litici, slavne sumporne banje, i uspinjačom otići do utvrde Narikala koja je zapravo koljevka grada iz 4.st. Nastavljamo obilazak: trg Meidani, šetnja ulicom Šardeni koja je prepuna kavana i restorana, katedrala Sioni i bazilika Anchiskhati, avenija Rustaveli u kojoj su Operna i baletna kuća Tbilisija, kazalište Rustaveli. Povratak u hotel. Večera i noćenje 4

6) dan TBILISI – KAKHETI – BODBE – SIGHNAGHI
Doručak. Putovanje Armenija Gruzija iz Splita vodi nas prema istočnim predjelima Gruzije. Odjavljujemo se iz hotela i krećemo prema koljevci gruzijskog vinogradarstva – regiji Kakheti. Odlazak do Bodbe i samostana Svete Nino. Samostan je izvorno iz 9.st. ali je značajno preuređen u 17.st. Posvećen je svetici koja je zaslužna za pokrštavanje Gruzijaca, sv. Nino, čiji se relikti ovdje čuvaju. Samostan je okružen šumarcima čempresa, leži na strmini iznad Alzanaške doline i jedno je od glavnih hodočasničkih mjesta za Gruzijce. Slijedi odlazak do „grada ljubavi“ Sighnagi. Posjetit ćemo vinariju Mtevani i imati priliku uživati u ručku i degustaciji. Obići ćemo grad koji je okružen moćnim zidinama, tornjevima i gradskim vratima (utvrdi sustav dužine 2,5 km). Slijedi smještaj u hotel, večera i noćenje 5.

7) dan SIGHNAGI – GREMI – ALAVERDI – IKALTO – TELAVI – TBILISI
Doručak. Naše putovanje Armenija Gruzija iz Splita danas nas vodi do grada Gremi i njegovog veličanstvenog Kraljevskog zamka. Jedan ogranak „puta svile“ prolazio je kroz ova bogata područja i uvelike pomogao gospodarskom i financijskom napretku ovog kraja. Perzijski šah je uništio grad, koji je potom potpuno obnovljen u 17.st. Nailazimo na obnovljenu kraljevsku palaču, crkve i freske, te moćnu utvrdnu arhitekturu. Nakon obilaska odlazimo za Alavedi, samostan čiji korijeni sežu od 6.st. a Katedrala je podignuta u 11.st. (Kvirike III. Od Kakhetija). Slijedi obilazak samostana Sv. Zenona, jednog od 13 sirijskih crkvenih očeva. Ovo središte učenih ljudi u selu Ikalto bilo je široko poznato u Gruziji. Prije odlaska u Tbilisi zastat ćemo u gradu Telavi za obilazak. Po dolasku u Tbilisi večera uz folklorni program. Smještaj u hotel. Noćenje 6.

8) dan TBILISI – SPLIT
Rano ujutro se okupljamo na recepciji hotela i odjavljujemo. Transfer autobusom do zračne luke. Prijava na let, preuzimanje ukrcajnih karata i predaja prtljage. Let Tbilisi – Split preko jedne od EU zračnih luka. Satnice letova 0450h/0645h i 1410h/1610h. Naše putovanje Armenija Gruzija iz Splita završava.

Cijena

• 8.650,00 kn (cijena s popustom) koja vrijedi za one koji cjelokupnu uplatu vrše najkasnije do 30 dana prije polaska na žiro-račun Agencije
• 9.260,00 kn (redovna cijena) za one koji minimalno 60% cijene uplaćuju prije polaska, a maksimalno 40% plaćaju s odgodom koristeći kreditnu karticu

Načini plaćanja putovanja:
Prilikom prijave za putovanje u Armeniju i Gruziju iz Splita uplaćuje se iznos nepovratne rezervacije od 1.000,00 kn. Preostali dio plaća se obročno ili jednokratno, a najkasnije do 30 dana prije polaska. U slučaju uplate paket aranžmana bez popusta korisnik može dio uplate izvršiti s odgodom plaćanja: terećenjem kreditne kartice najkasnije 15 dana prije polaska na 1-6 dodatnih mjesečnih obroka, a za maksimalno 40% cijene aranžmana.

Let zrakoplovom (ekonomska taksa) na relaciji Split – Erevan i Tbilisi – Split uz ručnu prtljagu propisanih dimenzija i jednu putnu torbu (kofer) do 20 kg,

smještaj u hotelima 4* u dvokrevetnim sobama na bazi 6 polupansiona,

pratitelja skupine tijekom putovanja,

lokalne vodiče u Armeniji i Gruziji,

prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja,

osiguranje putnika od nesretnog slučaja,

osiguranje od profesionalne odgovornosti

polica jamčevine za turističke paket aranžmane