JORDAN & EGIPAT

WADI RUM – PETRA – AMMAN – ASUAN – ABU SIMBEL – LUKSOR

TERMIN

07.03. – 16.03.2021.

TRAJANJE

10 dana

PRIJEVOZ

avion

CIJENA

od 10.990,00kn

DETALJNO O PUTOVANJU

1) nedjelja SPLIT / ZAGREB – AQABA
Okupljanje skupine za putovanje Jordan i Egipat u zračnoj luci Zagreb u 18:15 sati. Za putnike iz Splita ili Dubrovnika možemo pribaviti zrakoplovne karte do Zagreba ili dogovorno osigurati prijevoz kombijem do zračne luke F. Tuđman. Susret s vodičem putovanja, prijava na let, sigurnosne i granične formalnosti. Let Zagreb-Istanbul 19:55h/00:10h (+1). Let Istanbul-Aqaba 01:20h/03:05h. Po dolasku u Aqabu Agencija osigurava vize za putnike uz asistenciju lokalnog osoblja. Vožnja prema hotelu 4*. Smještaj u sobe. Noćenje 1.

2) ponedjeljak CRVENO MORE & PUSTINJA WADI RUM
Kako biste se odmorili predlažemo kasniji doručak. Naše putovanje u Jordan Egipat iz Splita dovelo nas je do juga Jordana i zanimljivog Crvenog mora. Okupajte se, ronite okruženi morskim ribama nestvarnih boja i pripremite se za uzbuđenja koja vas očekuju. Sredinom dana odlazimo Wadi Rum, najveće suho korito u Jordanu, pustinjski krajolik od kojeg zastaje dah i koji je okružen najvišim planinskim vrhovima ove zemlje. U ovom neobičnom krajoliku iznimne ljepote snimane su scene za više od 15 poznatih filmova (Lawrence od Arabije, Dina, Ratovi zvijezda, Crveni planet, itd). Opcija je vožnja Jeepovima po pustinji u trajanju od dva sata. Večer u beduinskom kampu (u kojem ćete uživati u pogodnostima civilizacije, a biti uronjeni u potpunu divljinu pustinje). Nezaboravna večera i zabava. Noćenje 2.

3) utorak PETRA
Predlažemo rano ustajanje kako biste u tišini promatrali izlazak sunca u pustinji. Doručak. Naše putovanje u Jordan Egipat iz Splita vodi nas iz najljepše pustinje na svijetu prema Petri – tom veličanstvenom „gradu u kamenu“. Spuštamo se prema usjeku Siq kroz koji ćemo šetati okruženi strmim i nepravilnim liticama. Prizori se neprestano mijenjaju, a uzbuđenje raste. Na kraju Siqa otvara se pogled na Riznicu Al-Kaznah, dojmljivu fasada uklesanu u stijeni litice. Ovdje ćemo napraviti stanku i prisjetiti se filma Indiana Jones koji je sniman upravo ovdje. Nastavljamo istraživati grad, prolazimo pokraj brojnih plemskih grobnica, velikog Amfiteatra i neobičnih bazilika. Atmosfera je antička uz dodatak specifičnog, pustinjskog stila kojeg su oblikovali beduini dok su nadzirali unosne trgovačke rute i prosperirali skriveni od ostatka svijeta. Boravak u Petri najčešće traje oko četiri sata. Povratak prema centru za posjetitelje, ukrcaj u autobus i polazak za Amman. Smještaj u hotel. Večera i noćenje 3.

4) srijeda AMMAN – JERASH
Doručak. Putovanje Jordan Egipat iz Splita započinjemo panoramskom vožnjom po Ammanu: Brežuljci, Stari dio grada, Džamija kralja Abdullaha I., vile i ambasade, brežuljak s Citadelom, Antičko kazalište. Amman je velik grad smješten na brežuljcima koji su oko tisuću metara iznad mora. Tijekom obilaska otkrit ćete bogatu baštinu i suvremene atrakcije grada. Slijedi odlazak do arheološkog lokaliteta Jerash. Ovo je poslastica koju smo ostavili za kraj naše jordanske pustolovine. Stari rimski grad nevjerojatno je dobro očuvan: Ovalni trg, Kazališta, oko 600m duga glavna ulica omeđena prekrasnim antičkim stupovima, Terme, brojni hramovi, fontane, … Nakon obilaska povratak u Amman i odlazak za zračnu luku. Prijava na let, granične i sigurnosne formalnosti. Let Amman – Kairo (let traje oko 1 sat i 20 minuta). Uz asistenciju našeg lokalnog agenta preuzimamo vize i obavljamo granične formalnosti. Po preuzimanju prtljage transfer do hotela. Noćenje 4.

5) četvrtak DREVNE PIRAMIDE i EGIPATSKI MUZEJ
Raniji doručak. Naše putovanje u Jordan Egipat iz Splita dovelo nas je pred veličanstvene piramide: uživajte dok obilazimo dva najpoznatija kompleksa piramida – Sakara i Giza. Prva je Sakara, nastarija monumentalna kamena građevina svijeta i prva kolosalna piramida. Aura mističnosti obavija Zoserov pogrebni kompleks i Stubastu piramidu i ovdje se najbolje može razumjeti značaj i simbolika gradnje piramida. Ovdje je rođena arhitektura svijeta, ovdje se prije 4.700 godina čovjek odvažio na svoju nevjerojatnu pustolovinu. Slijedi obilazak Platoa Gize kojeg sada možemo u potpunosti doživjeti i razumjeti vrhunac prve faze drevne egipatske civilizacije. Keopsova, Kefrenova i Mikerinova piramida, zagonetna Sfinga i Dolinski hram od granita, vidikovac, Muzej solarnih barki, nepregledne nekropole visokih dužnosnika i male „satelitske“ piramide! Na ovom masivnom kamenom platou čovjek jednostavno zastane u nevjerici sretan da je doživio nezamislivo. Nakon obilaska napravit ćemo kraću stanku za ručak. Poslijepodne obilazimo jedan od najpoznatijih muzeja na svijetu – Egipatski muzej u Kairu. Zajednički šetnja uz stručnu pratnju vodiča kako biste pregledali najvažnije eksponate i upoznali se s bogatom baštinom drevne civilizacije. Bespotrebno je nabrajati neke od 160 tisuća artefakta koji su ovdje pohranjeni, a naš obilazak biti posložen kronološki i kulminirati u dvorani u kojoj se čuva zlato Tutankamonove grobnice. Nakon zajedničkog obilaska slobodno vrijeme za individualne razglede (dvorana s mumijama se posebno naplaćuje). Ne zaboravite da je u Muzeju zabranjeno snimanje videa. Povratak u hotel. Večera. Noćenje 5.

6) petak ASUAN & NUBIJA
Rani doručak. Naše putovanje u Jordan Egipat iz Splita danas nas vodi prema krajnjem jugu Egipta. Iz zračne luke Kairo letimo za predivni Asuan. Let traje oko 1 sat i 20 minuta. Po dolasku ćemo posjetiti Veliku asuansku branu koja je podignuta uz međunarodnu pomoć i osigurala je miran život uz Nil u vrijeme redovite godišnje poplave. Ovaj suvremeni graditeljski poduhvat oblikovao je današnji Egipat. Zatim odlazimo do Drevnog kamenoloma u kojemu su Stari Egipćani iz tvrdog granita izrađivali monolitne obeliske. Čak i danas, uz sve prednosti suvremene tehnologije, bilo bi izuzetno teško izvesti ove poduhvate pa posjetitelj postaje svjestan koliko je umijeća imao drevni egipatski čovjek. Najveći obelisk, visok 41m, kojega je naručila žena-faraon Hatšepsut još uvijek možete vidjeti isklesanog u granitnoj stijeni jer nikada nije izvađen (zovu ga Nedovršeni obelisk). Smještaj na brod 5* će biti naš dom sljedeća četiri dana i na kojem imamo uslugu punog pansiona (doručak, ručak i večera). Ručak na brodu. Poslijepodnevni odmor ili fakultativni izlet u Nubijsko selo. Izlet uključuje krstarenje po Nilu tijekom kojeg možemo vidjeti Otoke, Botanički vrt, Mauzolej Aga-Khana i Old Cataract hotel (Agatha Christie). Zatim plovimo motornim čamcima uz čarobni svijet Prve katarakte, kroz brzake i između velikih granitnih kamenih gromada. Fauna je očaravajuća, posebno razne vrste ptica močvarica. Stižemo u podnožje velike pješčane dine i mijenjamo prijevozno sredstvo: jašemo na devama (ili idemo brodom – prema želji putnika) do Nubijskog sela. Dočekuju nas topli i srdačni Nubijci, upoznajemo njihov način života, ulazimo u jednu od njihovih kuća, fotografiramo se s malenim krokodilima koji se ovdje čuvaju kao kućni ljubimci, oslikavamo se kanom (u ovome su Nubijke majstorski vješte), kupujemo suvenire i začine. Povratak brodom prema Asuanu. Večera i noćenje 6

7) subota ABU SIMBEL I KOM OMBO
Naše putovanje u Jordan Egipat iz Splita danas imamo priliku ukrasiti jednim nezaboravnim izletom kojeg započinjemo jako rano. Za one željne odmora i relaksacije – ležerno jutro u Asuanu. Izlet započinjemo vožnjom kroz pustinju do Abu Simbela. Uživamo u prizorima nepregledne Sahare koja polako izranja iz mraka i kupa se u prvim zrakama sunca. Daleko na jugu dolazimo do hrama Abu Simbel čija je fasada uklesana u stijeni. Kipovi faraona Ramzesa II. čija visina dostiže 20m dominiraju ulazom u hram i vide se iz velike udaljenosti. U unutrašnjosti kao da je vrijeme stalo. Razgledavamo reljefe vojnih pobjeda, prikaze krunjenja faraona i darivanja bogova. U najdubljem i najsvetijem dijelu hrama nalazi se niša s kipovima četiri božanstva. U neposrednoj blizini je hram podignut za omiljenu Ramzesovu suprugu Nefertari. U zakazani sat vozimo prema Asuanui našem brodu koji je naš ploveći hotel. Isplovljavamo nizvodno prema Kom Ombu. Ručak na brodu i slobodno vrijeme za relaksaciju. Brodovi su oko 80 do 100 metara dugi, 20 m široki, imaju predivnu gornju palubu s bazenom i ležaljkama, udobne kabine s tušem, wc-om i pogledom na Nil, restoran i bar. Restoran nudi odlične i raznolike buffet obroke. Brodovi imaju i fitness dvoranu, prostor za masažu, uljudno osoblje, trgovine i maleni su ploveći gradovi / hoteli. Smještaj po kabinama radi osoblje na recepciji broda. Boravak na brodu izuzetno je opuštajuće iskustvo. Kasnije popodne posjećujemo hram Kom Ombo. Prošetat ćemo do hrama koji se uzdiže nad obalama rijeke i jedini je hram Egipta s dvojnom posvetom – (1) bogu Horu mlađem sa sokolovom glavom i (2) bogu Sobeku s krokodilskom glavom. Iako oštećeno potresom, ovo zadivljujuće zdanje krije nekoliko pravih dragulja: pronalazimo najstariji kalendar na svijetu i prikaz najstarijih svjetskih medicinskih instrumenata. Drevni egipatski liječnici su ih očigledno uspješno koristili. Povratak na brod i nastavak plovidbe. Večera i noćenje 7..

8) nedjelja EDFU I LUKSOR
Doručak. Naše putovanje u Jordan Egipat iz Splita dovelo nas je do najbolje očuvanog drevnog egipatskog hrama: Hram Edfu do kojeg stižemo kočijama. Ova impresivna građevina najbolje je očuvani hram drevne faraonske države. Nanosi pustinjskog pijeska prekrili su hram nedugo nakon gradnje, pa je ostao gotovo netaknut zubom vremena. Baš kako je bio prava poslastica arheolozima koji su ga pažljivo oslobodili od pijeska tako je danas dragulj za turiste koji ga posjećuju. Posvećen je bogu Horu (Horusu), sokolu, Ozirisovom sinu. Mladi bog Horus se ovdje borio protiv svog snažnog, ali zlog strica Seta za krunu Egipta. Pobijedio je, a cijela je priča o nadmetanju, sukobima i borbama dokumentirana u beskrajnim reljefima hrama. Povratak na brod i nastavak plovidbe Nilom. Ručak na brodu. Vrijeme provodimo na luksuznom brodu, krstarimo nizvodno uživajući u prizorima bujne doline i riječnih obala. Krstarenje Nilom je nezaboravno: Uživamo u promjeni krajolika promatrajući zelenu oazu, otoke i pustinju u daljini. Prizori se neprestano mijenjaju, a nailazimo na sela, ljude koji rade u poljima, djecu koja se kupaju u rijeci i razdragano pozdravljaju posjetitelje njihove zemlje. Čari rijeke Nil potpuno će vas obuhvatiti i odvesti u bajkoviti svijet gdje se stvarnost i mašta isprepliću. Ako dovoljno rano stignemo do Luksora, predlažemo izlet kočijama kroz grad uz večernji posjet Hramu Luksor. Ovaj hram nepravilne osi podizali su veliki faraoni Amenhotep III i Ramzes II. Čuvena Aleja Sfingi povezuje ga s hramskim kompleksom Karnak. Slavni obelisk u srcu Pariza (Place de la Concorde) nedostaje pred ulazom u hram, no tu su veličanstveni kipovi Ramzesa II. Povratak na brod. Večera i noćenje 8.

9) ponedjeljak DOLINA KRALJEVA I KARNAK
Doručak i odjava s broda. Naše putovanje Jordan Egipat iz Splita opet dostiže jedan od svojih vrhunaca: posjetit ćemo Zapadnu obalu Luksora (Teba) i najveći hramski kompleks na svijetu: Karnak. Jutro nam donosi priču o veličanstvenom dobu staroegipatske civilizacije nazvanom „Novo kraljevstvo“. Epoha je to poznata po velikim vladarima: ženi faraonu Hatšepsut, najbogatijem faraonu Amenhotepu III, slavnim faraonima-ratnicima Tutmozesu III. i Ramzesu II. Obilazimo najpoznatije građevine na području Luksora: Dolina kraljeva (faraonske grobnice), Hram Hatšepsut (kaskadni hram), te gorostasni hram Medinet Habu kojeg je podigao Ramzes III. Fotografirat ćemo i Memnonove kolose koji su dio porušenog hrama Amenhotepa III. (bio je najveći pogrebni hram Egipta). Ako vrijeme dopusti posjet Institutu alabastera. Ručak. Popodne ćemo posjetiti Karnak: Zbir hramova od kojih je najveći onaj posvećen bogu Amonu, glavnom božanstvu Luksora i gradio se kroz više od dva tisućljeća. Najveći pilon drevnog Egipta, enormna unutrašnja dvorišta, manji hramovi unutar ogromnih hramova, granitna svetišta, prekrasni reljefi i kolosalni kipovi, najviši obelisci i slavna Dvorana stupova – Hipostilna dvorana – u kojoj je gigantska šuma od 134 dvadeset metarskih stupova ukrašenih reljefima. Nitko ne može ostati ravnodušan ovdje gdje moć drevne faraonske države gromoglasno progovara. Smještamo se u hotel. Večera i noćenje 9.

10) utorak LUKSOR – ZAGREB / SPLIT
Odjava iz hotela rano ujutro. Naše putovanje Jordan Egipat iz Splita privodimo kraju. Transfer do zračne luke Luksor i opraštaj od naših domaćina. Prijava na let, granične i carinske formalnosti. Let Luksor-Istanbul 03:45h/07:55h. Let Istanbul-Zagreb 18:50h/19:00h. Uz pravodobnu najavu agencija može organizirati izradu vize za Tursku i posjet Istanbulu. Po dolasku u Zagreb putnici iz Splita ili Dubrovnika stižu na večernji let do svoje destinacije. Putovanje Jordan Egipat završava.

Cijena

• 10.990,00 kn (cijena s popustom) koja vrijedi za one koji cjelokupnu uplatu vrše najkasnije do 30 dana prije polaska na žiro-račun Agencije
• 11.760,00 kn (redovna cijena) za one koji minimalno 60% cijene uplaćuju prije polaska, a maksimalno 40% plaćaju s odgodom koristeći kreditnu karticu
First Minute cijena vrijedi samo za putnike koji prijavu i uplatu rezervacije naprave 90 dana prije polaska.

Načini plaćanja putovanja:
Prilikom prijave za putovanje u Jordan Egipat uplaćuje se iznos nepovratne rezervacije od 3.000,00 kn. Preostali dio plaća se obročno ili jednokratno, a najkasnije do 30 dana prije polaska. U slučaju uplate paket aranžmana bez popusta korisnik može dio uplate izvršiti s odgodom plaćanja: terećenjem kreditne kartice najkasnije 21 dan prije polaska na 1-6 dodatnih mjesečnih obroka, a za maksimalno 40% cijene aranžmana.

  • Letove na ekonomskoj klasi: (1) Zagreb-Istanbul-Aqaba, (2) Amman – Kairo, (3) Kairo – Asuan, (4) Luksor – Istanbul – Zagreb, uz ručnu prtljagu propisanih dimenzija 50cm x 25 cm x 20 cm do 5kg, te jednu putnu torbu (kofer) do 20 kg,
  • smještaj u hotelima 4* (Jordan) i 5* (Egipat) u dvokrevetnim sobama i na brodu 5* (Egipat – krstarenje Nilom) na bazi 1 noćenja s doručkom (Aqaba), 5 polupansiona (Wadi Rum kamp, Amman, Kairo, Luksor) i 4 puna pansiona (krstarenje Nilom): hoteli nose službenu kategorizaciju u zemljama u kojima se nalaze i ne moraju biti usporedivi s hrvatskom kategorizacijom,
  • lokalne vodiče tijekom putovanja (engleski ili hrvatski jezik),
  • pratitelja skupine tijekom putovanja na hrvatskom jeziku,
  • prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja,
  • osiguranje putnika od nesretnog slučaja,
  • osiguranje od profesionalne odgovornosti
  • polica jamčevine za turističke paket aranžmane.