EGIPAT

KAIRO – LUKSOR – KARNAK – KRSTARENJE NILOM – ABU SIMBEL

TERMIN

23.02. – 02.03.2021.

TRAJANJE

8 dana

PRIJEVOZ

avion

CIJENA

od 8.990,00 kn

DETALJNO O PUTOVANJU

1) utorak SPLIT / ZAGREB – KAIRO
Okupljanje skupine za putovanje u Egipat iz Splita u zračnoj luci Split u 05:50 sati i u zračnoj luci Zagreb u 07:45 sati. Susret s vodičem putovanja, prijava na let, sigurnosne i granične formalnosti. Let Split-Zagreb 06:50/07:35h. Za putnike s polaskom iz Zagreba mjesto okupljanja je izlaz za let Zagreb-Istanbul u zračnoj luci u Zagrebu. Let Zagreb-Istanbul 0835h/1250h, let Istanbul-Kairo 1910h/2030h. Po dolasku u Kairo Agencija osigurava vize za putnike uz asistenciju lokalnog osoblja (obvezna valjanost putovnice je 6 mjeseci nakon povratka). Vožnja prema hotelu 5* uz uvodnu priču o ovom iznimno zanimljivom odredištu. Smještaj u sobe. Noćenje 1 (Kairo).

2) srijeda DREVNE PIRAMIDE (Sakara, Dahšur, Plato u Gizi)
Raniji doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita započinjemo razgledavanjem tri najpoznatija kompleksa piramida – Sakara, Dahšur i Giza. Prva je Sakara, nastarija monumentalna kamena građevina svijeta i prva kolosalna piramida. Aura mističnosti obavija Zoserov pogrebni kompleks i Stubastu piramidu i ovdje se najbolje može razumjeti značaj i simbolika gradnje piramida. Slijedi posjet Dahšuru (koji je tek odnedavno otvoren za turističke posjete) i obilazimo Zakrivljenu i Crvenu piramidu faraona Sneferua, Keopsovog oca. On je usavršio gradnju piramida gradeći čak tri piramide i time je „pomakao“ najveći količinu kamena od svih vladara u ljudskoj povijesti! Piramide u Dahšuru grandiozna su uvertira graditeljskog čuda na Giza. Fotografiramo Crnu piramidu iz Srednjeg kraljevstva i imamo mogućnost ući u Crvenu piramidu. Stanka za ručak. Poslijepodne obilazimo Plato Gize kojeg sada možemo u potpunosti doživjeti i razumjeti. Keopsova, Kefrenova i Mikerinova piramida, zagonetna Sfinga i Dolinski hram od granita, vidikovac, Muzej solarnih barki, nekropole i male „satelitske“ piramide – plato Gize je nepregledno arheološko nalazište. Ako vrijeme dozvoli posjet institutu parfema. Povratak u hotel. Večera. Noćenje 2 (Kairo).

3) četvrtak EGIPATSKI MUZEJ & LET ZA ASUAN
Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita danas nas vodi u jedan od najpoznatijih muzeja na svijetu – Egipatski muzej u Kairu. Zajednički obilazimo Muzej uz stručnu pratnju vodiča kako biste pregledali najvažnije eksponate ovog nevjerojatnog mjesta. Bespotrebno je nabrajati neke od 160 tisuća artefakta koji su ovdje pohranjeni, a naš obilazak će kroz sat i pol biti posložen kronološki i kulminirati u dvorani u kojoj se čuva zlato Tutankamonove grobnice. Nakon zajedničkog obilaska slobodno vrijeme za individualne razglede (dvorana s mumijama se posebno naplaćuje – oko 100 kn). Ne zaboravite da je u Muzeju zabranjeno snimanje videa i korištenje fotografskog aparata (fotografiranje mobitelom je moguće). Nakon obilaska na redu je drugo lice Kaira, obilazak islamske arhitekture. Obilazimo utvrđenu Citadelu s prekrasnom Alabasternom džamijom Muhameda Alija, ostatke vojne i vjerske arhitekture. Ako bude vremena organizirani ručak uz doplatu. Ako bude vremena obići ćemo džamiju Ibn-Tulun (dovršena 9.st.) najstarija je još uvijek sačuvana džamija Egipta. Krasi je spiralni minaret. Polazak prema zračnoj luci Kairo. Let za Asuan koji traje oko sat i pol. Po dolasku odlazimo u hotel 5*. Smještaj i večera. Noćenje 3 (Asuan).

4) petak ČARI NUBIJE
Doručak i odjava iz hotela. Naše putovanje u Egipat iz Splita dovelo nas je do juga Egipta, fascinantne Nubije. Odlazimo do Drevnog asuanskog kamenoloma u kojemu su Stari Egipćani iz tvrdog granita izrađivali monolitne obeliske. Čak i danas bi to bilo teško uz sve prednosti suvremene tehnologije, pa posjetitelj postaje svjestan koliko je umijeća i truda trebalo uložiti za izradu jednog obeliska. Činjenica da su ih drevni Egipćani oblikovali u granitu, vadili i prevozili, te postavljali po hramovima prije nekoliko milenija jednostavno zvuči nevjerojatno. Najveći obelisk, visok 41m, kojega je naručila žena faraon Hatšepsut još uvijek možete vidjeti isklesanog u granitnoj stijeni jer nikada nije izvađen. Slijedi fakultativni posjet ptolomejskom hramu Philae. Cijeli je hram prebačen na otočić kako ne bi ostao pod vodom Nasserovog jezera. Hram je posvećen Izdidi, moćnoj boginji i odlikuje se navjerojatno dobrom očuvanošću i prelijepim reljefima. Nakon obilaska smještamo se na naš brod 5*. Ručak. Brodovi koji plove Nilom pružaju udobnost: restorani nude odlične i raznolike buffet obroke (u cijeni su uključena sva tri obroka dnevno), imaju kabine s velikim prozorom kako biste uživali u pogledu na Nil i zelenu dolinu koja se proteže uz rijeku, gornja paluba je naš „dnevni boravak“ jer tu, pod ugodnim saharskim suncem uživamo u sunčanju, kupanju u bazenu, odmoru na ležaljkama, masaži i ispijanju čaja. Brodovi imaju i fitness dvoranu, uljudno osoblje, trgovine i maleni su ploveći gradovi / hoteli. Poslijepodne predlažemo fakultativni izlet u Nubijsko selo. Plovidba po Nilu tijekom koje možemo vidjeti Otoke, Botanički vrt, Mauzolej Aga-Khana i Old Cataract hotel (Agatha Christie). Slijedi prolaz kroz čarobni svijet Prve katarakte. Fauna je očaravajuća, posebno razne vrste ptica močvarica. Stižemo u podnožje velike pješčane dine i mijenjamo prijevozno sredstvo: jašemo na devama (ili idemo brodom – prema želji putnika) do Nubijskog sela. Dočekuju nas topli i srdačni Nubijci, upoznajemo njihov način života, ulazimo u jednu od njihovih kuća, fotografiramo se s malenim krokodilima koji se ovdje čuvaju kao kućni ljubimci, oslikavamo se kanom (u ovome su Nubijke majstorski vješte), kupujemo suvenire i začine. Povratak na naš brod. Večera i noćenje 4 (brod).

5) subota ABU SIMBEL čudo u srcu pustinje
Naše putovanje u Egipat iz Splita danas imamo priliku ukrasiti jednim nezaboravnim izletom kojeg započinjemo jako rano (oko 3:30 sati). Za one željne odmora i relaksacije – ležerno jutro u Asuanu do ponovnog okupljanja skupine u brodskom restoranu u vrijeme ručka. Vožnja u konvoju do Abu Simbela (breakfast-box ćemo dobiti pri izlasku s broda). Vozimo se kroz pustinju uživajući u prizorima nepregledne Sahare koja polako izranja iz mraka i kupa se u prvim zrakama sunca. Daleko na jugu dolazimo do pećinskog hrama Abu Simbel čija je fasada uklesana u stijeni. Podizanje Velike asuanske brane uzrokovalo je rast vode i stvaranje nepreglednog akumulacijskog jezera Nasser. Nubija je nestala pod vodom, a ista je sudbina pratila brojne arheološke lokalitete. Srećom, hram Abu Simbel je u cijelosti prebačen na novu lokaciju. Ovo je veliki podvig međunarodne zajednice u očuvanju kulturnog blaga, kao i trijumf graditeljstva 1960-ih. Kipovi faraona Ramzesa II. čija visina dostiže 20m dominiraju ulazom u hram i vide se iz velike udaljenosti. U unutrašnjosti kao da je vrijeme stalo. Razgledavamo reljefe vojnih pobjeda, prikaze krunjenja faraona i darivanja bogova. Najsvetiji dio je Svetinja nad svetinjama – niša s kipovima četiri božanstva: Ptah, Amon, Ramzes II. i Ra. U neposrednoj blizini je hram podignut za omiljenu Ramzesovu suprugu Nefertari. U zakazani sat pridružujemo se konvoju i vozimo prema Asuanu. Stanka za obilazak Velike asuanske brane. Ručak na brodu. Krstarenje Nilom: Uživamo u promjeni krajolika promatrajući zelenu oazu, otoke i pustinju u daljini. Prizori se neprestano mijenjaju, a nailazimo na sela, ljude koji rade u poljima, djecu koja se kupaju u rijeci i razdragano pozdravljaju posjetitelje njihove zemlje. Čari rijeke Nil potpuno će vas obuhvatiti i odvesti u bajkoviti svijet gdje se stvarnost i mašta isprepliću. Večera. Noćenje 5 (brod).

6) nedjelja HRAMOVI UZ NIL: KOM OMBO & EDFU
Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita danas je izuzetno ugodno. Kroz jutro ćemo posjetiti hram Kom Ombo. Prošetat ćemo do hrama koji se uzdiže nad obalama rijeke i jedini je hram Egipta s dvojnom posvetom – (1) bogu Horu mlađem sa sokolovom glavom i (2) bogu Sobeku s krokodilskom glavom. Iako oštećeno potresom, ovo zadivljujuće zdanje krije nekoliko pravih dragulja: pronalazimo najstariji kalendar na svijetu i prikaz najstarijih svjetskih medicinskih instrumenata. Drevni egipatski liječnici su ih očigledno uspješno koristili. Povratak na brod i nastavak plovidbe. Nakon ručka posjećujemo hram Edfu do kojeg stižemo kočijama. Ova impresivna građevina iz Ptolomejskog razdoblja najbolje je očuvani hram drevne faraonske države. Nanosi pustinjskog pijeska prekrili su hram nedugo nakon gradnje, pa je ostao gotovo netaknut zubom vremena. Baš kako je bio prava poslastica arheolozima koji su ga pažljivo oslobodili od pijeska tako je danas dragulj za turiste koji ga posjećuju. Posvećen je bogu Horu (Horusu), sokolu, Ozirisovom sinu. Mladi bog Horus se ovdje borio protiv svog snažnog, ali zlog strica Seta za krunu Egipta. Pobijedio je, a cijela je priča o nadmetanju, sukobima i borbama dokumentirana u beskrajnim reljefima hrama. Povratak na brod i nastavak plovidbe Nilom. Vrijeme provodimo na luksuznom brodu, krstarimo uzvodno uživajući u prizorima bujne doline i riječnih obala. Večera tijekom plovidbe prema Luksoru. Noćenje 6 (brod).

7) ponedjeljak ČUDA LUKSORA
Raniji doručak. Otkrivamo nestvarni svijet zapadne Tebe – jednog od najbogatijih arheoloških lokaliteta na svijetu! Obilazimo građevine Novog kraljevstva, epohe poznate po velikim vladarima: ženi faraonu Hatšepsut, najbogatijem faraonu Amenhotepu III, slavnim faraonima-ratnicima Tutmozesu III. i Ramzesu II. Dolina kraljeva (faraonske grobnice), Hram Hatšepsut (kaskadni hram), te gorostasni hram Medinet Habu kojeg je podigao Ramzes III. Fotografirat ćemo i Memnonove kolose koji su dio porušenog hrama Amenhotepa III. (bio je najveći pogrebni hram Egipta) i u daljini vidjeti hram čovjeka koji ga je porušio: Rameseum – hram Ramzesa II. Ako vrijeme dopusti posjet Institutu alabastera. Organizirani ručak uz doplatu. Smještaj u hotel i kraći odmor. Poslijepodne ćemo posvetiti najvećem drevnom hramskom kompleksu na svijetu: Karnak. Zbir hramova od kojih je najveći onaj posvećen bogu Amonu, glavnom božanstvu Tebe (Luksora) gradio se dugi niz stoljeća. Najveći pilon drevnog Egipta, enormna unutrašnja dvorišta, manji hramovi unutar ogromnih hramova, granitna svetišta, prekrasni reljefi i kolosalni kipovi, najviši obelisci i slavna Dvorana stupova – Hipostilna dvorana – u kojoj je gigantska šuma od 134 dvadeset metarskih stupova ukrašenih reljefima. Nitko ne može ostati ravnodušan ovdje gdje moć drevne faraonske države gromoglasno progovara. Nakon obilaska predlažemo fakultativni izlet kočijama po Luksoru uz obilazak Luksorskog hrama. Večera i noćenje 7 (Luksor).

8) utorak LUKSOR – ISTANBUL – ZAGREB / SPLIT
Odjava iz hotela, transfer za zračnu luku Luksor i opraštaj od naših domaćina. Prijava na let, granične i carinske formalnosti. Let Luksor-Istanbul 0345h/0755h. Moguće je organizirati posjet središtu Istanbula. Let Istanbul-Zagreb 1850/1900. Let Zagreb-Split 2110/2200. Putovanje u Egipat iz Splita završava.

Cijena

• 7.990,00 kn (cijena s popustom) koja vrijedi za one koji uplatu vrše u cijelosti na žiro-račun agencije najkasnije 21 dan prije polaska
• 8.550,00 kn (redovna cijena) za one koji najmanje 60% cijene uplaćuju prije polaska, a maksimalno 40% plaćaju s odgodom koristeći CC

Načini plaćanja putovanja u Egipat:
Prilikom prijave za putovanje u Egipat uplaćuje se iznos nepovratne rezervacije od 1.000,00 kn. Preostali dio plaća se obročno ili jednokratno, a najkasnije do 30 dan prije polaska. U slučaju uplate paket aranžmana bez popusta korisnik može dio uplate izvršiti s odgodom plaćanja: terećenjem kreditne kartice najkasnije 21 dan prije polaska na 1-6 dodatnih mjesečnih obroka, a za maksimalno 40% cijene aranžmana.

Let zrakoplovom na relaciji Kairo-Asuan, smještaj u hotelima i brodovima 5* u dvokrevetnim sobama / kabinama na bazi 4 polupansiona i 3 puna pansiona (3 HB Giza, 3 FB na brodu, 1 HB Luksor), licenciranog lokalnog vodiča u Egiptu, prateće osoblje (predstavnike lokalne agencije), pratitelja iz Hrvatske (Siniša Viđak) tijekom putovanja sa svim pripadajućim troškovima uključujući zrakoplovne karte i dozvolom za prevođenje u Egiptu, prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja, osiguranje putnika od nesretnog slučaja, osiguranje od profesionalne odgovornosti, te polica jamčevine za turističke paket aranžmane.