EGIPAT

KAIRO – ASUAN – ABU SIMBEL – LUKSOR  – PLATO GIZE

TERMIN

01.12. – 09.12.’21.

TRAJANJE

9 dana

PRIJEVOZ

avion

CIJENA

od 7.990,00kn

DETALJNO O PUTOVANJU

1) SPLIT / ZAGREB – KAIRO

Prijevoz Split-Zagreb prema dogovoru s agencijom. Okupljanje skupine za putovanje u Egipat iz Splita u zračnoj luci Zagreb u 06:30 sati. Za putnike iz Splita / Dubrovnika možemo pribaviti zrakoplovne karte do Zagreba, osigurati smještaj u odličnom hotelu nedaleko zračne luke ZG i transfere od/do zračne luke. Susret s vodičem putovanja, prijava na let, sigurnosne i granične formalnosti. Let Zagreb-Istanbul 08:35h/13:15h. Let Istanbul-Kairo 19:10h/20:30h. Vrijeme između letova ćemo iskoristiti za instrukcije o putovanju / sigurnost, lokalni običaji, hrana i piće, uvod u teme s kojima ćemo se tijekom puta susretati (vjerujemo kako će vam biti zanimljivo). Po dolasku u Kairo Agencija osigurava vize za putnike uz asistenciju lokalnog osoblja. Vožnja prema pažljivo odabranom hotelu 5*. Smještaj u sobe. Noćenje 1 (Kairo).

2) KAIRO – ASUAN

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita danas nas vodi u prema Muzeju egipatskih civilizacija. Ovo novo zdanje dom je mumija slavnih faraona, i posvećen je ne samo fascinantnoj baštini drevnog Egipta već pruža uvid u doba vlasti Starog Rima, koptsku kulturnu baštinu, islamsko srednjovjekovlje i osmanski period. Slijedi obilazak utvrđene Citadele s Alabasternom džamijom Muhameda Alija i utvrdne arhitekture koja je okružuje. Polazak prema zračnoj luci Kairo. Let za Asuan koji traje oko sat i pol. Po dolasku u hotel smještaj u sobe, večera i noćenje 2 (Asuan).

3) ASUAN & NUBIJA

Doručak i odjava iz hotela. Predlažemo fakultativni izlet Hram Philae. Autobusom odlazimo do jezerca između Stare i Nove asuanske brane, te nastavljamo brodićem do otoka na kojemu je Izidin hram. Ovaj je hram prebačen na novu lokaciju kako ne bi ostao pod vodom. Odlično je očuvan i izrazito lijep. Kult štovanja moćne boginje Izide najdulje se održao od svih staroegipatskih kultova. U hramu je i posljednji hijeroglif ikada uklesan. Obilazimo hram, imamo slobodno vrijeme i vraćamo se na kopno. Obilazak Drevnog asuanskog kamenoloma u kojem su klesani monolitni granitni obelisci enormnih dimenzija. Danas je zapanjujuće gledati nedovršeni obelisk od 41 metra kojeg su isklesali ljudi bez suvremenih alata. Jednako impresivna je i činjenica da su ih prevozili Nilom i uspijevali dovesti do hramova i postavljali vertikalno. Slijedi posjet Asuanskom muzeju – Muzeju Nubije gdje ćete upoznati baštinu ove dodirne točke Egipta i Podsaharske Afrike koja je stvorila jedan slikoviti i šareni amalgam kulture Nubijaca. Smještaj na brod – naš ploveći hotel sljedeća četiri dana. Brodovi koji plove Nilom pružaju udobnost i brojne sadržaje. Restorani nude odlične i raznolike buffet obroke (u cijeni su uključena sva tri obroka dnevno), imaju kabine s velikim prozorom koji je vaš prozor u mitski svijet Nila i njegove doline, gornja paluba je naš „dnevni boravak“ jer tu uživamo u pogledu, sunčanju, kupanju u bazenu, odmoru na ležaljkama. Brodovi imaju i fitness dvoranu, uljudno osoblje i suvenirnicu. Poslijepodne fakultativni izlet u Nubijsko selo. Vozimo se čamcem do otoka nasuprot Asuana među kojima je slavni Elefantin, uz pješčane obronke zapadne planine na kojoj su grobnice uglednika iz Starog kraljevstva, vidjet ćemo Botanički vrt, Mauzolej Aga-Khana i Old Cataract hotel – u kojem je Agatha Christie odsjela i pisala svoje romane. Stižemo do Prve katarakte – velikih granitnih gromada koje su zapreka velikim brodovima za uzvodnu plovidbu Nilom. Ovo je odjednom neki novi svijet, prepun lijepih i raznolikih ptica močvarica. Podno velike pješčane dine ćemo se iskrcati (tko želi) i nastaviti na devi putovanje uz rijeku. Kraj našeg izleta je u nubijskom selu u kojem ćete vidjeti tradicionalni život Nubijaca. Afrička živost i slikovitost će vas razveseliti, a imamo priliku ući u nubijsku kuću, oslikati se kanom i vidjeti krokodile kao kućne ljubimce. Povratak na brod, večera i noćenje 3 (brod).

4) ABU SIMBEL & KOM OMBO

Naše putovanje u Egipat iz Splita vodi nas na krajnji jug – gotovo do granice sa Sudanom. Rani polazak (oko 3:30 sati) u nadziranom konvoju na fakultativni izlet do Abu Simbela (breakfast-box). Svitanje u beskraju Sahare prizor je koji će vam se urezati u pamćenje, a prve zrake sunca kao da još uvijek imaju neku magičnu moć. Kada ugledate četiri gorostasna kipa isklesana u stijeni planine, fasadu hrama, razumjet ćete poniznost trgovaca i putnika koji su karavanama s juga dolazili u zemlju faraona. Akumulacijsko jezero Nasser prekrilo je Nubiju, a ista bi sudbina pratila i hram Abu Simbel da nije u cijelosti prebačen na ovu novu lokaciju. Unutrašnjost hrama je spektakularna i mistična, ukrašena reljefima vojnih pobjeda, krunjenja faraona i darivanja bogova. U neposrednoj blizini je hram podignut za omiljenu Ramzesovu suprugu Nefertari. U dogovoreno vrijeme konvoj se vraća prema Asuanu. Obići ćemo Veliku asuansku branu kao dio izleta. Povratak na brod i ručak. Krstarenje Nilom: Pogled iz vaše kabine, iz bara ili sa palube za sunčanje nikada nećete zaboraviti. Ogromni Nil u srcu pustinje okružen bajkovitom i bujnom dolinom. Vidjet ćete otoke, djecu koja se kupaju, mala sela, stoku na ispaši i ljude koji rade na svojim poljima. Na trenutke vam se čini da ste dio nekog dokumentarnog filma, a na trenutke da sanjate. Kasnije popodne stižemo do hrama Kom Ombo, a brod pristaje jabo blizu zdanja koje se uzdiže nad Nilom. Šetamo do jedinog hrama u Egiptu koji je dvojan – posvećen dvojici bogova: bogu Horu (sokolu) i bogu Sobeku (krokodilu). Oštećenja od potresa su vidljiva, ali vjerujemo da će vas hram zadiviti. Ovdje ćete vidjeti možda i najstariji kalendar na svijetu kao i prikaz najstarijih svjetskih medicinskih instrumenata. Drevni egipatski liječnici su ih očigledno uspješno koristili. Povratak na brod i nastavak plovidbe nizvodno, prema sjeveru. Večera i noćenje 4 (brod).

5) HRAMOVI EDFU & LUKSOR

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita dovelo nas je do legendarnog središta štovanja boga Hora (sokol). Posjetit ćemo hram Edfu. Kočijama dolazimo do ove građevina iz Ptolomejskog vremena koja je najbolje očuvani hram iz doba faraona. Posvećen je Horu, bogu kojeg često prikazuju kao sokola. Podignut je na mitskom mjestu pobjede boga Hora nad snažnim, ali zlim stricem Setom. Hor je postao vladarom Egipta, a u nepreglednim reljefima je njegov herojski podvig, nadmetanje i borba, ostala oslikana scenu po scenu na zidovima ovog komemorativnog hrama. Nastavak plovidbe po povratku na brod. Ručak. Uživajte u prizorima doline Nila koja kao da je zamrznuta u vremenu. Kasnije popodne stižemo u Luksor i posjetit ćemo velebni hram Luksor uz kojega je slavna Aleja sfingi. Povratak na brod. Večera i noćenje 5 (brod)

6) ČUDA LUKSORA

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita dovelo nas je do čarobnog Luksora i završetka našeg krstarenja. Odjavljujemo se s broda. Raskoš građevina tzv. Novog kraljevstva evocira slavu poznatih vladara: ženi-faraonu Hatšepsut, najbogatijem faraonu Amenhotepu III, slavnim faraonima-ratnicima Tutmozesu III. i Ramzesu II. Prelazimo most na Nilu i obilazimo Dolina kraljeva s faraonskim grobnicama, Hram Hatšepsut, kaskadni hram pod prirodnim klifom, te gorostasni pogrebni hram Medinet Habu Ramzesa III, posljednjeg velikog faraona. Zastat ćemo i pored tzv. Memnonovih kolosa koji zapravo prikazuju Amenhotepa III na ulazu u njegov pogrebni hram (nažalost porušen). Ako vrijeme dopusti posjet Institutu alabastera. Ručak uz doplatu. Poslijepodne otkrivamo najveći drevni hramski kompleks na svijetu: Karnak! Cijeli zbir hramova koji se gradio i dograđivao više od dva tisućljeća, a kojim dominira glavno božanstvo – Amon. Na ulazu je najveći pilon Egipta, kolosalna unutrašnja dvorišta, hramovi unutar hramova, granitna svetišta, prekrasni reljefi, ogromni kipovi i najviši obelisk Egipta. U pogledu religije ovo je središte drevne egipatske države. Let za Kairo koji traje oko sat vremena. Odlazak za hotel. Smještaj u sobe. Večera. Noćenje 6 (Kairo).

7) PIRAMIDE (ČAK TRI LOKALITETA)

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita započinjemo cjelodnevnim obilaskom legendarnih piramida. Razgledat ćemo tri najpoznatija lokaliteta počevši sa Sakarom. Ovo je najstarija monumentalna kamena građevina na svijeta, možemo reći mjesto rođenja kolosalne arhitekture. Stubasta piramida dio je Zoserovog pogrebnog kompleksa. Zatim ćemo razgledati obližnji lokalitet Dahšur. Ovdje je Zakrivljena piramida i Crvena piramida, a obje je dao graditi faraon Sneferu, koji je „pomakao“ najveći količinu kamena od svih vladara u ljudskoj povijesti! U daljini se vidi Crna piramida, dok je u Crvenu moguće ući. Stanka za ručak uz doplatu. Poslijepodne dolazimo do jedinog još uvijek postojećeg svjetskog čuda Starog vijeka: obilazimo Plato Gize. Vjerujemo da će vaš doživljaj sada biti potpuniji nakon jutarnjih obilazaka. Obići ćemo plato s tri najpoznatije građevine na svijetu: Keopsova, Kefrenova i Mikerinova piramida, zatim zagonetnu Sfinga i Dolinski hram faraona Kefrena. Ovdje se nalazi i Muzej solarnih barki, nekropole i male „satelitske“ piramide jer je Giza nepregledno arheološko nalazište. Ako vrijeme dozvoli posjet institutu parfema. Povratak u hotel. Večera. Noćenje 7 (Kairo).

8) KOPTSKI & ISLAMSKI KAIRO

Doručak. Odlazimo do Koptskog dijela Kaira u kojem je živa tradicija onih stanovnika koji nikada nisu napustili svoju kršćansku tradiciju. Egipat je u prošlosti bio rasadnik kršćanstva, polje djelovanja Sv. Marka, mjesto u kojem su skovane teološke osnove najmnogoljudnije monoteističke religije svijeta. Razgledat ćemo Viseću crkvu i Sinagogu, te crkvu u kojoj se skrila Sveta obitelj tijekom bijega u Egipat. Zatim ćemo obići džamiju Ibn-Tulun (dovršena u 9.st.) koja je najstarija očuvana džamija Egipta. Posebno je dojmljivo dvorište i spiralni minaret. Još jedno mistično, srednjovjekovno mjesto puno duhovnosti. Slijedi posjet Džamiji Sultan Hasana (14.st.) jedna je od najvećih na svijetu, duga preko 150m i odlikuje se slavnom madresom. Džamija Al-Rifa’i (19.st.) u kojoj su grobnice egipatskih kraljeva (uključujući kralja Farouka), iranskog šaha Reze Pahlavija (kasnije prebačen u Iran). Ovdje upoznajemo delikatnu, ali impresivnu islamsku arhitekturu iz raznih razdoblja. Tijekom dana napravit ćemo stanku za ručak. Na kraju dana posjetit ćemo najveći suk (tržnicu) u Africi, legendarni Khan al-Khalili gdje možete kupiti baš sve, “od igle do lokomotive”. Povratak u hotel. Večera i noćenje 8 (Kairo).

9) KAIRO – ZAGREB / SPLIT

Rano ujutro se odjavljujemo iz hotela i odlazimo do zračne luke Kairo International. Granične i carinske formalnosti, preuzimanje ukrcajne karte. Let Kairo-Istanbul 09:30h/12:55h. Let Istanbul-Zagreb 19:10h/19:20h. Putnici za Split nastavljaju prema odredištu uz prethodni dogovor a agencijom. Naše putovanje Egipat iz Splita završava!

CIJENA

 • 7.990,00 kn (cijena s popustom) koja vrijedi za one koji cjelokupnu uplatu vrše najkasnije do 30 dana prije polaska na žiro-račun Agencije
 • 8.550,00 kn (redovna cijena) za one koji minimalno 60% cijene uplaćuju prije polaska, a maksimalno 40% plaćaju s odgodom koristeći kreditnu karticu

Načini plaćanja putovanja:

Prilikom prijave za putovanje u Egipat vrši se kupnja međunarodne zrakoplovne karte i uplaćuje se iznos nepovratne rezervacije od 1.000,00 kn. Preostali dio plaća se obročno ili jednokratno, a najkasnije do 30 dan prije polaska. U slučaju uplate paket aranžmana bez popusta korisnik može dio uplate izvršiti s odgodom plaćanja: terećenjem kreditne kartice najkasnije 21 dan prije polaska na 1-6 dodatnih mjesečnih obroka, a za maksimalno 50% cijene aranžmana.

 • Let zrakoplovom na relaciji Kairo-Asuan i Luksor-Kairo,
 • smještaj u hotelima 5* i brodovima 5* u dvokrevetnim sobama / kabinama na bazi 4 polupansiona, 1 noćenja s doručkom i 3 puna pansiona (1BB i 3 HB Kairo, 3 FB na brodu, 1 HB Asuan),
 • licenciranog lokalnog vodiča u Egiptu,
 • prateće osoblje (predstavnike lokalne agencije),
 • pratitelja iz Hrvatske (Siniša Viđak) tijekom putovanja sa svim pripadajućim troškovima uključujući zrakoplovne karte i dozvolom za prevođenje u Egiptu,
 • prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja,
 • osiguranje putnika od nesretnog slučaja,
 • osiguranje od profesionalne odgovornosti,
 • polica jamčevine za turističke paket aranžman
 • (BB = noćenje s doručkom, HB = poluipansion, FB = puni pansion).