APULIJA

BARI – OTRANTO – ALBEROBELLO – ALTAMURA – MATERA – MONOPOLI – ANCONA

TERMIN

11.10. – 17.10.’19.

TRAJANJE

7 dana

PRIJEVOZ

brod

CIJENA

od 2.990,00kn

DETALJNO O PUTOVANJU

1) dan SPLIT – DUBROVNIK – BARI
Sastanak putnika za putovanje Apulija iz Splita na autobusnoj stanici Sukoišanska. Ukrcaj prtljage u autobus, upoznavanje s vodičem i polazak autocestom prema Dubrovniku u 17 sati. Tijekom vožnje radimo jednu stanku za odmor. Po dolasku u trajektnu ukrcaj na trajekt za Bari. Smještaj u brodske kabine. Noćenje.

2) dan BARI – OTRANTO – LECCE
Po dolasku broda u Bari iskrcaj i granične formalnosti. Slijedi vožnja za Otranto. Drevni grad smjestio se na zanimljivoj lokaciji, svega pet kilometara južnije nalazi se svjetionik Faro della Palascia – najistočniji dio talijanskog kopna. Ovdje je vrh pete „talijanske čizme“ i najkraći put preko Jadranskog mora do Balkanskog poluotoka. Gradom su vladali mnogi, od Grka i Rimljana do Normana i Osmanlija. Razgledat ćemo Katedralu i Castello Aragonese, prošetati starom jezgrom i predahnuti uz dobar talijanski espreso. Kraća vožnja za Lecce. Povijest grada duga je preko dva milenija ali žitelji su najponosniji na barokno razdoblje zbog kojeg je grad dobio nadimak „Firenca juga“. Vrijedi spomenuti grčki utjecaj: unatoč brojnim stoljećima koja nas dijele od prisustva Grka na jadranskim obalama, ovdje se u nekim manjim mjestima još govori tzv. griko. Obilazak: Katedrala, Piazza del Duomo, Santa Croce, crkva Santi Nicolo e Catado, Rimski amfiteatar, crkva San Giovanni Battista. Slobodno vrijeme za istraživanje, ručak i šetnju. Slijedi vožnja prema hotelu, smještaj u sobe i noćenje..

3) dan GROTTE DI CASTELLANA – ALBEROBELLO – OSTUNI
Doručak. Kraća vožnja do najspektakularnije pećine u Apuliji: Grotte di Castellana. Odabiremo rutu dugu 1km za čiji obilazak treba oko sat vremena. Temperatura je stalna (18 stupnjeva C) i prilično je vlažno (90%). Uživamo u nestvarnim prizorima stalaktita i stalagmita. Ovdje čovjek uistinu zastane i uživa u kreaciji Prirode. Slijedi nastavak vožnje do obližnjeg Alberobella. Ono po čemu je ovo malo mjesto poznato su truli – drevne nastambe koje se gotovo nisu mijenjale od prapovijesti do danas. Podizane su od nepravilnog vapnenačkog kamena i bez veziva. Uživat ćemo u šetnji, fotografiranju i šarmu ovog mjesta. Nastavljamo do gradića Ostuni. Stara gradska jezgra nalazi se na uzvisini i još uvijek je oivičena drevnim zidinama. Grad je dobio nadimak Citta Bianca po dominantnoj bijeloj boji u kojoj su gotovo sve fasade u središtu. Najveća znamenitost je Katedrala s pripadajućom Biskupovom palačom. Povratak u hotel. Noćenje.

4) dan ALTAMURA – MATERA
Doručak. Odlazimo za Altamuru koja se smjestila na samoj granici pokrajine Apulije. Iz Altamure potječe kruh Pane di Altamura kojeg služe kao deliciju u raznim talijanskim gradovima. Nedaleko grada pronađeni su ostaci čovjeka stari oko 130 tisuća godina. Cijeli spektar ostataka iz raznih razdoblja prapovijesti svjedoče o kontinuitetu naseljenosti ovog područja. Grad su uništili Saraceni, a obnovio ga je njem. car Fridrik II u 13.st. Obići ćemo romaničku Katedralu, gradske zidine i uživati u šetnji gradskim uličicama. Kraći transfer za Materu koja je izvan Apulije, u pokrajini Basilicata, s obje strane malog kanjona rijeke Gravina. Povijesna vjetrometina dovela je Stare Rimljane, Langobarde, Saracene, Normane, Bizant, Njemačko carstvo. Na koncu postao je aragonski posjed, a zatim i posjed rimske obitelji Orsini. Nadimak stare gradske jezgre je Sassi di Matera, najstarije trajno naseljeno mjesto u Italiji. Obilazimo Katedralu, Rimski amfiteatar, brojne razasute crkve i slikovite portale. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

5) dan BARI – MONOPOLI
Doručak. Kraća vožnja za Bari, veliki grad od 330.000 stanovnika. Važna luka, središte industrije, mode i trgovine, prometno središte i veliko sajmište. Stari dio grada je na poluotoku, okružen zidinama i najzanimljiviji turistima. Crkva Svetog Nikole iz 11.st. impresivno je i drevno zdanje podignuto za sveca zaštitnika Barija. Obići ćemo Katedralu, Castelo Svevo (Normansku tvrđavu), nekoliko kazališta i uživati u šetnji gradom. Poslijepodne odlazimo priobalnom cestom za Monopoli. Luka od nekih 50ak tisuća stanovnika s dugom povijesti (oko dvije i pol tisuće godina). Mirna atmosfera, šarmantna stara luka, Katedrala, dvorac Karla V. iz 16.st., utvrđena Opatija Sv. Stjepana. Popijte espreso, fotografirajte i upoznajte temperamentne ljude ovoga kraja. Povratak u hotel. Noćenje..

6) dan CASTEL DEL MONTE – ANCONA
Doručak. Odjava iz hotela. Nakon kraće vožnje obilazimo Castel del Monte, dvorac pod zaštitom UNESCO-a. Ovo impresivno zdanje je iz 13.st. i podigao ga je Fridrih II. U svojoj dugoj povijesti bio je sjedište cara, zatvor, karantena, a neko je vrijeme bio napušten. Nakon razgleda nastavljamo prema Anconi. Ako bude vremena posjetit ćemo Loreto – mjestašce kojeg pohode hodočasnici kako bi obišli Samostanski kompleks sa Santa Casa-om. Ukrcaj na brod za Split. Smještaj u kabine. Noćenje.

7) dan … SPLIT
Dolazak u trajektnu luku Split je u 7 sati prema redu plovidbe. Naše putovanje u Apuliju završava.

Cijena

• 2.990,00 kn (cijena s popustom) koja vrijedi za one koji cjelokupnu uplatu vrše najkasnije do 30 dana prije polaska na žiro-račun Agencije
• 3.140,00 kn (redovna cijena) za one koji minimalno 60% cijene uplaćuju prije polaska, a maksimalno 40% plaćaju s odgodom koristeći kreditnu karticu

Prilikom prijave za putovanje Apulija iz Splita iz Splita uplaćuje se iznos nepovratne rezervacije od minimalno 300,00 kn. Preostali dio plaća se obročno ili jednokratno, do najkasnije 30 dana prije polaska. U slučaju uplate paket aranžmana bez popusta korisnik može dio uplate izvršiti s odgodom plaćanja: terećenjem kreditne kartice najkasnije 15 dana prije polaska na 1-6 dodatnih mjesečnih obroka, a za maksimalno 40% cijene aranžmana.

Prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja,

prijevoz brodom u dvokrevetnim i četverokrevetnim unutrašnjim kabinama na relacijama Dubrovnik-Bari i Ancona-Split,

lučke takse,

smještaj u hotelima 3* u dvokrevetnim sobama na bazi 4 noćenja s doručkom,

pratitelja skupine tijekom putovanja,

lokalne vodiče na engleskom gdje su potrebni,

osiguranje putnika od nesretnog slučaja,

osiguranje od profesionalne odgovornosti,

polica jamčevine za turističke paket aranžmane.