IRAN

TEHERAN – ISFAHAN – JAZD – ŠIRAZ– PERZEPOLIS

TERMIN

08.10. – 17.10.’20.

TRAJANJE

10 dana

PRIJEVOZ

avion

CIJENA

od 10.990,00kn

DETALJNO O PUTOVANJU

1) dan DUBROVNIK – ISTANBUL – ŠIRAZ
Okupljanje skupine za putovanje u Iran u zračnoj luci Dubrovnik u 6:45 sati ujutro. Za putnike iz Splita agencija će ponuditi transfer (uz doplatu koja ovisi o broju sudionika). Prijava na let Turkish Airlines za Širaz. Granične formalnosti. Let Dubrovnik-Istanbul 0835h/1125h. Let Istanbul-Širaz 2050h/0115h. Granične formalnosti i transfer do hotela u Širazu. Smještaj u sobe i noćenje#1.

2) dan ŠIRAZ
Doručak. Naše putovanje u Iran dovelo nas do Širaza, grada iznimne povijesne važnosti. Ima oko četiri tisuće godina civilizacijskog kontinuiteta, a u 18.st. bio je glavni grad Perzije. Poznat je kao grad pjesnika, vina, vrtova i cvijeća. Obilazimo: Citadelu Karim Khan, vrtove Eram (UNESCO), džamiju i pazar Vakil, džamiju Nasir ol-Molk, medraseh-ye Khan, svetište Imamzadeh Ali bin Hamze. Šetamo gradom i upijamo dojmove ovog uistinu posebnog mjesta. Povratak u hotel. Večera i noćenje #2.

3) dan PERZEPOLIS & NEKROPOLE
Doručak. Okolica Širaza je kulturološki iznimno bogata stoga odlazimo na izlet. Upoznajemo Perzepolis, kompleks pod zaštitom UNESCO-a. Ovaj lokalitet spominje se od kraja VI. st pr.Kr. a smješten je na prirodnoj terasi. Nailazimo na nekadašnje kraljevske palače, riznicu, popratne građevine, dvostruka monumentalna stubišta, te veliku ceremonijalnu dvoranu nazvanu ‘dvorana stotinu stupova’ (perzijski apadana, tj. hipostil) koja je mogla primiti 10 tisuća uzvanika. Grad je uništio Aleksandar Makedonski 330 g.pr.Kr. Nakon obilaska odlazimo do obližnje nekropole Naqsh-e Rustam i Rajab. Ovdje su kolosalne grobnice, neke uklesane u planini, neke samostojeće. Prema natpisima na grobnica otkrivamo da je ovo pogrebno mjesto velikih perzijskih vladara Darija I. i II., Kserksa I. i drugih. Bogatstvo reljefa je nevjerojatno i svjedoči o bitkama iz razdoblja V.-III. st. pr.Kr. Prije povratka u grad obilazimo grobnice velikih perzijskih pjesnika Hafeza i Saadija. Večera i noćenje #3.

4) dan PASAGARD – ABARKUH – JAZD
Doručak. Naše putovanje u Iran vodi nas prema sjeveru. Radimo stanku u Pasargadu. Obilazimo monumentalnu grobnicu Kira Velikog iz perzijske dinastije Ahemenida u Pasargadu. Kir je bio veliki vojskovođa i osnivač Perzijskog carstva, a umro je krajem VI. st. pr.Kr. Lokalitet je pod zaštitom UNESCO-a i nekoć je bio veliki grad – sjedište Cartsva. Od drevnih lokaliteta svojom se ljepotom i očuvanošću nameće upravo grobnica velikog vladara. Nastavljamo putovanje prema gradiću Abarkuh koji je smješten na 1.500 metara nadmorske visine i ima oko 20 tisuća stanovnika. Obilazimo takozvane Tornjeve tišine; neobična konična zdanja, te se fotografiramo pokraj čempresa starog preko četiri tisuće godina. Nastavljamo putovanje za Jazd. Smještaj u hotel. Večera i noćenje #4.

5) dan JAZD
Doručak. Naše putovanje u Iran danas ćemo osmisliti obilazeći Jazd. Izvorište zoroastrizma, monoteističke religije koju je reformirao Zaratustra, pa ponekad nosi naziv zaratustrizam. Datiranje Zaratustre je upitno, no čini se najizglednije da je živio i djelovao u VII. st. pr.Kr. Jazd je poseban jer je izgrađen od drevnih opeka, arhitektura mu je prilagođena pustinjsko-stepskim klimatskim prilikama, a sustav kanata se tisučljećima koristi za navodnjavanje. Obilazimo središnji gradski trg Mir Chakhmaq kompleks, Vječnu vatru koja je sveta skupini od oko 40 tisuća zoroastrijanaca i neprekinuto gori od 470. godine. Potom obilazimo džamiju Jame koja je najznačajnija islamska građevina u gradu. Večera i noćenje #5.

6) dan NAIN – ISFAHAN
Doručak i odjava iz hotela. Vožnja za Nain (oko 25 tisuća stanovnika) poznatom po drevnom vodovodno-kanalizacijskom sustavu ispod grada. Po dolasku obilazimo Glavnu džamiju Nain, jednu od najstarijih džamija u državi. Nastavljamo vožnju za Isfahan i po dolasku obilazimo: Armensku četvrt i Katedralu Vank, Muzej unutar biskupove palače, Sabornu džamija, Šahovu džamija, Veliki bazar. Smještaj u hotel. Večera i noćenje #6.

7) dan KASHAN – KOM – TEHERAN
Doručak. Naše je putovanje u Iran danas posebno zanimljivo jer obilazimo jedan od najljepših gradova ove velike i zanimljive države. Isfahan: Drugi po veličini grad u Iranu s oko dva milijuna stanovnika, prijestolnica Safavida koji su na licu grada ostavili trajan i veličanstven trag nakon što je perzijski šah Abas Veliki ovdje prebacio svoj dvor i proglasio mjesto glavnim gradom. Veliki broj najljepših iranskih džamija, palača, trgova i mostova su u Isfahanu i nalaze se pod zaštitom UNESCO-a. Obilazimo jedan od najvećih trgova na svijetu, Imamov trg (ranije Meidan-e Šah), površine 9 hektara i građen sredinom XVI. stoljeća; palača A’li Qapu, džamija Šeik Lotfollah, džamija Imam, te mostove na rijeci Zayande, palaču Chehel Sotoun. Povratak u hotel. Večera i noćenje #7.

8) dan ISFAHAN

Doručak. Naše putovanje u Iran vodi nas prema Teheranu. Vožnja do grada Kashan. Oko 70 obitelji i četvrt milijuna stanovnika, ovo mjesto ima povijest dugu čak 9 tisuća godina. Vjeruje se kako su Tri Kralja iz Kashana krenula prema Betlehemu. Iako je grad krajem 18.st. pogodio razoran potres, povijesni relikti su prekrasni, ostaci Utvrde iz 11.st., palače, džamiju Age Bozorga, svetište (grobnicu) Pirouza Nahavandija, neke od najljepših vrtova u zemlji. Nastavljamo putovanje za grad Kom. Osmi po veličini grad u Iranu s nešto više od milijun stanovnika, grad je poznat kao najveće i najznačajnije središte proučavanja (šijitske) religije i sociologije u svijetu. Poznat je i kao mjesto hodočašća (sveto mjesto za šijite). U blizini grada nalazi se znanstveni centar koji između ostalog obogaćuje uran za medicinske svrhe. Obilazimo najznačajnije spomenike grada koji ima drevnu, a bogatu povijesnu baštinu, palače, džamije i muzeje. Na kraju dana stižemo u Teheran. Smještaj u hotel, večera i noćenje #8.

9) dan TEHERAN
Doručak. Naše putovanje u Iran završavamo obilaskom Teherana: najveći iranski grad s oko 7 mil. stanovnika u središtu, a 13,5 mil. stanovnika u širem području grada. Stepska klima s hladnim zimama posljedica je velike nadmorske visine (iznad 1000 mnm). U gradu je nevjerojatno puno parkova (oko 800), obiluje muzejima i istinski je multikulturni centar (Perzijanci, Azeri, Kurdi, Paštunci, Turkmenistanci, Armenci, Beludži, Arapi, Židovi, Asirci). Posjetit ćemo Nacionalni muzej, Muzej tepiha, te Sa’ad muzejski kompleks. Ako bude otvoren, obići ćemo i muzej dragulja s najvećim dijamantom na svijetu (182 karata). Nakon cjelodnevnog obilaska zajednička večera. Oko 22 sata transfer prema zračnoj luci.

10) dan TEHERAN – ISTANBUL – DUBROVNIK
Po dolasku u zračnu luku prijava na let Turkish Airlines za Dubrovnik, granične formalnosti. Let Teheran – Istanbul 0200h/0455h. Let Istanbul – Dubrovnik 0640h/0740h. Za putnike koji su zakupili transfer slijedi vožnja za Split. Naše putovanje Iran iz Splita završava.

Cijena

• 10.990,00 kn (cijena s popustom) koja vrijedi za one koji cjelokupnu uplatu vrše najkasnije do 30 dana prije polaska na žiro-račun Agencije
• 11.760,00 kn (redovna cijena) za one koji minimalno 60% cijene uplaćuju prije polaska, a maksimalno 40% plaćaju s odgodom koristeći kreditnu karticu

Prilikom prijave za putovanje u Iran uplaćuje se iznos rezervacije u iznosu od 1.000,- kn. Preostali dio plaća se obročno ili jednokratno, a najkasnije do 30 dana prije polaska. U slučaju uplate paket aranžmana bez popusta korisnik može dio uplate izvršiti s odgodom plaćanja: terećenjem kreditne kartice najkasnije 15 dana prije polaska na 1-6 dodatnih mjesečnih obroka, a za maksimalno 40% cijene aranžmana.

Let zrakoplovom Dubrovnik-Istanbul-Širaz i Teheran-Istanbul-Dubrovnik (ekonomska klasa) uz ručnu prtljagu propisanih dimenzija i jednu putnu torbu (kofer) do 23 kg,

smještaj u hotelima 4* na bazi polupansiona (doručak, večera, noćenje) u dvokrevetnim sobama a prema programu putovanja

pratitelja skupine tijekom putovanja,

lokalnog vodiča u Iranu,

prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja,

osiguranje putnika od nesretnog slučaja,

osiguranje od profesionalne odgovornosti, te polica jamčevine za turističke paket aranžmane.