ŠRI LANKA

COLOMBO – SIGIRIYA – POLONNARUWA – DAMBULLA – KANDY – NUWARA ELIYA – YALA N.P. GALLE – BENTOTA

TERMIN

24.02. – 05.03.2022.

TRAJANJE

10 dana

PRIJEVOZ

avion

CIJENA

od 9.990,00kn

DETALJNO O PUTOVANJU

1) petak SPLIT – ZAGREB – DOHA
Polazak iz Splita prema dogovoru s agencijom (uz doplatu: ili zrakoplovom ili unajmljenim kombijem). Sastanak putnika za putovanje na Šri Lanku u zračnoj luci Zagreb u 14:15 sati. Putnici se upoznaju s vodičem putovanja i zatim obavljaju check-in (prijava na let, predaja putne torbe, preuzimanje ukrcajne karte). Let Zagreb-Doha 16:05h/23:15h (lokalna vremena).

2) subota DOHA – COLOMBO – DAMBULLA
Let Doha-Kolombo 02:00h/09:20h. Nakon graničnih formalnosti (viza je obvezna, vodič asistira u popuni imigracijskih formulara), preuzimanje prtljage i transfer prema sjeveroistoku Šri Lanke – Rajskog otoka (oko 140 km). Obilazimo lokalitet Dambulla. Sjaj ovog hramskog kompleksa je uistinu teško opisati: Hram u stijeni, pet hramova u pećinama koje okružuju zlatni hram, delikatne freske, beskonačni nizovi kipova Bude i na kraju fascinantni Veliki Buda, kip optočen u zlatu. Smještaj u hotel. Predlažemo ajurvedsku masažu i relaksaciju u bazenu. Večera i noćenje #1.

3) nedjelja SIGIRIYA – POLONNARUWA
Doručak. Naše putovanje u Šri Lanku danas započinjemo do fantastične Sigiriye. Lokalitet koji je podignut u V. stoljeću i pod zaštitom je UNESCO-a. Kamena utvrda kralja Kasyapa svjedoči o vrsnom umijeću u arhitekturi i umjetnosti svojih graditelja. Prolazeći pokraj dolinskog grada uspinjemo se na Lavlju stijenu, a na kraju ulazimo između Lavljih šapa i otkrivamo simetrične kraljevske vrtove i prilazimo vrhu Lavlje stijene. Ovo je svojevrstan ‘grad bogova’ na dominantnom položaju i ukrašen prekrasnim freskama sličnim Gupta stilu u Indiji (pećine Ajanta). Prolazimo pokraj ‘Zida ogledala’ ukrašenog grafitima. Posjet lokalitetu podrazumijeva uspon uz brojne stepenice, zahtjeva osrednju tjelesnu pripremljenost i udobnu obuću (oni koji procjene da im je uspon previše zahtjevan mogu obaviti samo donji dio obilaska). Slijedi vožnja za Polonnaruwu (50 km), lokalitet pod zaštitom UNESCO-a. Jedna od drevnih prijestolnica Sri Lanke danas se diči ostacima hramova, gradskih vrtova, kipova Bude, stupama (dagobama), … Nakon obilaska povratak u hotel. Večera i noćenje #3.

4) ponedjeljak MATALE – KANDY
Doručak. Naše putovanje na Šri Lanku danas započinjemo odjavom iz hotela i nastavkom vožnje kroz pokrajinu Matale (do Kandyija oko 70 km) uz stanku u tradicionalnom medicinskom vrtu. Ovdje ćemo saznati o znanjima i vještinama korištenja biljaka za dobrobit zdravlja i imati mogućnosti kupiti začine, ulja, esencije, balzame i kreme. Nastavljamo za Kandy. Posljednja kraljevska prijestolnica Šri Lanke prije dolaska Britanaca i danas je pod zaštitom UNESCO-a. Bogata povijest, baština i kulturno nasljeđe razlog su posjeta brojnih turista sa svih strana svijeta. Moguće je organizirati posjet draguljarnici, trgovinama kvalitetnog tekstila (pamuk, kašmir, pašmina, svila). Poslijepodne folklorni show u kojem upoznajemo tradiciju ovog kraja kroz glazbu, ples i nevjerojatne prizore hodanja po vatri. Obilazimo najsvetije mjesto za budiste sa Šri Lanke, Hram svetog budinog zuba. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje #4.

5) utorak PERADENIYA – NUWARA ELIYA
Doručak. Putovanje u Šri Lanku započinjemo odjavom iz hotela i odlaskom za Peradeniyu (samo 20 minuta vožnje). Posjećujemo Kraljevske botaničke vrtove Peradeniye koji se prostiru na 600.000 m2. Šetnja pokraj Oktagonalnog obzervatorija, uređenih travnjaka, divovske Javanske smokve, Kuće orhideja. Put do Nuwara Eliya je oko 70 km. Obilazimo plantažu čaja. Hladni i magloviti brežuljci savršeno su mjesto za uzgoj čaja (Camellia sinensis). Prolazimo pokraj nepreglednih svježe-zelenih nasada ove plemenite biljke te posjećujemo tvornicu gdje se čaj još obrađuje tradicionalnim metodama. Nastavljamo za Nuwara Eliya cestom koja vijuga uz plantaže čaja. Ovo je poznati britanski kolonijalni resort, utočište od politike i stresa, mjesto za odmor: stara kolonijalna arhitektura, golf teren, atmosfera mjesta zamrznutog u vremenu, od crvene cigle i uredno održavanih travnjaka. Okolica je brežuljkasti kraj čije rijeke i potoci često tvore bajkovite vodopade, a plantaže su ukrašene beračima čaja u sarijima jarkih boja. Smještaj u sobe. Večera i noćenje #5.

6) srijeda NUWARA ELIYA – YALA N.P.
Doručak. Naše putovanje na Šri Lanku danas započinjemo odjavom iz hotela i vožnjom prema krajnjem jugu Šri Lanke (oko 150 km). Okružuju nas rižina terasasta polja i visoke planine, zastajemo za razgled vodopada Ravana te pokraj Tissa Wewa – remek djelo drevnog navodnjavanja uz uživanje u krajolicima i šarmu ovog kraja. Stanka za ručak prije odlaska za Nacionalni park Yala. U Yali je prirodna začuđujuće raznolika, baš kao i krajobrazi: od travnjaka i šuma do dina i pustara pa je razumljivo najposjećeniji nacionalni park na Šri Lanki. Dok se vozimo jeepovima ugledat ćemo svo obilje egzotičnih životinja: jelene lopatare, slonove, srndaće, šakale, bivole, veprove, krokodile, paunove, iguane i cijelu lepezu prekrasnih ptica. Vladar ove divljine je leopard (najgušća naseljenost na svijetu) pa ako nas sreća posluži ugledat ćemo i njega! Smještaj u hotel. Večera i noćenje #6..

7) četvrtak GALLE – BENTOTA
Doručak. Naše putovanje na Šri Lanku danas započinjemo odjavom iz hotela i putovanjem priobalnom magistralom na samom jugu otoka za Galle, epski južnjački grad. Ovdje se klasični nizozemski utjacaj u arhitekturi stapa s tropskim okolišem i tvori jedinstveni krajolik. Šetnja ulicama oivičenim starim drvenim kućama na fasadama kojih se europski utjecaj naslanja na južno-azijsku tradiciju. Obilazimo utvrdu sa grbom Engleske, bastionom Zwart, svjetionikom i Utrecht bastionom. Zastajemo u Dutch Hospital Shopping Complex za nevjerojatan izbor suvenira. Nastavak putovanja do Beruwale / Bentota. Smještaj u hotel. Večera i noćenje #7.

8) petak BENTOTA
Doručak. Naše putovanje u Šri Lanku polako privodimo kraju. Relaksirajući dan uz Indijski ocean (plaže su primjerene i sigurne za kupanje). Možete zaplivati u hotelskom bazenu, masirati se, šetati kilometarskim plažama oivičenim kokosovim palmama. Organizirat ćemo izlet u Centar za spašavanje i uzgoj mladih morskih kornjača. Ova prekrasna stvorenja (četiri vrste žive u moru uz Šri Lanku) odlažu svoja jaja na plažama Šri Lanke. Često se jaja prikupljaju i prodaju na crnom tržištu. Uzgajalište ih otkupljuje od ilegalnih lovaca u dobroj namjeri i pomaže u podizanju malih kornjača koje se potom vraćaju u more. Nakon Centra odlazimo na jednosatnu plovidbu brodom po rijeci ulazeći u svijet mangrovih šuma, rukavaca i otočića. Izlet traje oko 3 sata Povratak u hotel. Večera i noćenje #8.

9) subota COLOMBO – DOHA
Doručak. Naše putovanje na Šri Lanku danas započinjemo ležernim jutrom uz mogućnost kupanja u Indijskom oceanu ili u hotelskom bazenu. Ovo je prilika za predah i prebiranje uspomena i dojmova s našeg putovanja u Šri Lanku. Slijedi odjava iz hotela u 11 sati i transfer za Colombo (80 km). Panoramska vožnja gradom tijekom koje ćemo upoznati najveći grad Šri Lanke, vidjeti urbane cjeline, poslovna središta, posjetiti legendarni hotel Galle Face u kojemu osim lijepe kavane pronalazimo fotografije poznatih uzvanika i gostiju. Transfer za zračnu luku. Prijava na let za Zagreb. Let Colombo-Doha 20:20h/23:10h (lokalna vremena).

10) nedjelja DOHA – ZAGREB – SPLIT
Let Doha-Zagreb 02:15h/06:15h (lokalna vremena). Putnici iz Splita nastavljaju za polaznu postaju. Putovanje na Šri Lanku završava.

Cijena

• 9.990,00 kn (cijena s popustom) koja vrijedi za one koji cjelokupnu uplatu vrše najkasnije do 30 dana prije polaska na žiro-račun Agencije
• 10.700,00 kn (redovna cijena) za one koji najmanje 60% cijene uplaćuju prije polaska, a maksimalno 40% plaćaju s odgodom koristeći CC

Načini plaćanja putovanja u Šri Lanku:
Prilikom prijave za putovanje u Šri Lanku uplaćuje se iznos rezervacije u iznosu od 1.500,00 kn. Preostali dio plaća se obročno ili jednokratno, a najkasnije do 30 dana prije polaska. U slučaju uplate paket aranžmana bez popusta korisnik može dio uplate izvršiti s odgodom plaćanja: terećenjem kreditne kartice najkasnije 15 dana prije polaska na 1-6 dodatnih mjesečnih obroka, a za maksimalno 40% cijene aranžmana

Let zrakoplovom Zagreb-Colombo-Zagreb uz ručnu prtljagu propisanih dimenzija i jednu putnu torbu (kofer) do 30 kg,

smještaj u biranim hotelima 4* u dvokrevetnim sobama na bazi 1 noćenja s doručkom i 7 polupansiona,

lokalnog vodiče na engleskom jeziku tijekom putovanja,

pratitelja skupine na hrvatskom jeziku,

prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja,

osiguranje putnika od nesretnog slučaja,

osiguranje od profesionalne odgovornosti,

polica jamčevine za turističke paket aranžmane.