TURSKA

KAPADOKIJA – KAYSERI – EFEZ – PAMUKKALE

TERMIN

13.10. – 18.10.2020.

TRAJANJE

6 dana

PRIJEVOZ

avionom

CIJENA

od 3.590,00kn

DETALJNO O PUTOVANJU

1) utorak SPLIT – KAYSERI
Transfer do zračne luke u Sarajevu. Prijava na let Sarajevo – Kapadokija. Granične i sigurnosne formalnosti. Let Sarajevo – Istanbul 11:40h/15:20h. Let Istanbul – Kayseri 18:05h/19:45h. Po dolasku transfer do hotela i noćenje.

2) srijeda Najbolje od KAPADOKIJE
Prije doručka moguće je organizirati let balonima (u svitanje i ako su vremenske prilike primjerene). Doručak. Geološka posebnost ovog kraja omogućila je stanovnicima još od pradavnih vremena da dube svoje nastambe u kamenu. Obići ćemo puno različitih lokaliteta kako bismo stekli dojam o ovom jedinstvenom mjestu. Kaymakli je podzemni grad koji se spušta više od 50 metara ispod razine tla. Zračni tuneli, prolazi, stubišta, dvorane, sobe, kuhinje … sve ovo zaprepasti posjetitelja (ulazak u podzemni grad nije za klaustrofobične). Zatim obilazimo Muzej na otvorenom Goreme. Ovo je uistinu poslastica i vjerojatno najimpresivnije mjesto pokrajine Kapadocije. Kompaktan prostor na kojem se nalaze najljepše crkve Kapadocije, ukrašene su freskama na kojima su još jasne izvorne boje: crkva sv. Barbare, crkva Jabuka, Tamna crkva, crkva zmija, … Obilazimo i Samostan s trpezarijom, crkvom, podzemnim tunelima, spavaonicama. Stanka za ručak. Poslijepodne ćemo obići Uchisar – možda i najslikovitiji gradić ovdje koji krije piramidalnu stijenu prepunu kopanih nastambi. Večera i noćenje u hotelu.

3) četvrtak KAYSERI – IZMIR – MILET – DIDIMA
Rana odjava iz hotela i odlazak za zračnu luku. Let Kapadokija – Egejska obala, točnije Kayseri – Izmir (ASR ADB) 07:50h/09:20h. Ukrcaj u autobus i izlet tijekom kojeg ćemo upoznati antičku baštinu Male Azije. Milet je nizinski grad pokraj rijeke Meandar. Prije Perzijskog upada smatrao se najbogatijim Starim grčkim gradom. Brojni velikani umjetnosti i posebno znanosti rođeni su ovdje, a zaslužni su za tvorbu slavne Škole iz Mileta. Ostaci su u nizini, prilično pokriveni muljem rijeke. Ipak, Amfiteatar, Stadion, Jonska stoa, Sveti put, … svjedoče o velebnosti nekadašnjeg grada. Slijedi kraća vožnja preko nekadašnjeg zaljeva, danas plodne nizine, do starogrčkog svetišta Didima. Ovo se mjesto nekoć nalazilo na čelu poluotoka nedaleko velikog, bogatog i moćnog Mileta. Osobito važno bilo je štovanje Artemide i Apolona. Ako izuzmemo Delfe, ovdje se nalazi najveći i najvažniji Apolonov hram Stare Grčke. Baš kao i u Delfima, ovdje se dolazilo po proročanstva. Nakon obilaska Apolonovog hrama slobodno vrijeme i povratak u hotel. Večera i noćenje.

4) petak EFEZ
Doručak. Odlazimo do obližnjeg Efeza – drevnog grada koji je uistinu impresivan. Iako je rijeka svojim naplavinama ostavila Efez na kopnu, u vrijeme Starih Grka on je bio lučki grad. Jonski Grci su ga nastanili nakon maloazijskih prastanovnika. Postao je i jedan od 12 gradova Jonske lige i nastavio cvasti pod Rimskim carstvom. Porušeni Artemidin hram bio je jedno od 7 svjetskih čuda (rame uz rame s Keopsovom piramidom, Semiramidinim visećim vrtovima i drugim) – danas je sačuvan samo jedan stup legendarnog hrama. Rani kršćani iz Efeza ugostili su nekoliko velikih crkvenih koncila, a vjeruje se da je novozavjetna Knjiga otkrovenja pisana u Efezu. Tijekom obilaska uvjerit ćemo se u veličanstveno bogatstvo antičkih spomenika (posebno je dojmljiva Celzijusova biblioteka). Otići ćemo i do Kuće Blažene Djevice Marije, te posjetiti selo Sirince. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

5) subota PAMUKKALE
Doručak. Odjava iz hotela i vožnja za Pamukkale. Fascinantni krajolik smješten 110 km od mora. Posebnost vode ovog predjela je visoki udio magnezija. Na mjestu gdje vrući izvori izbacuju vodu i ona se spušta s platoa prema dolini nastaju tzv. Pamučni dvorci – Pamukkale. Ove dvorbe su kružne, pa nakupljanje vode tvori slikovite bazene. Rubovi kuda voda istječe imaju stalaktitski oblik. Sedimanti su potpuno bijeli što uvelike doprinosi ljepoti ovog prirodnog fenomena. Na platou s kojeg se voda spušta nalazi se ogroman antički grad (pod UNESCO-vom zaštitom) Hierapolis. Obilazimo lokalitet, gradska vrata i ulice, dvije velike nekropole, Kazalište, Apolonov hram, Plutonijum, Nimfeum, Kleopatrin bazen, Martrij svetog Filipa. Slobodno vrijeme koje možete iskoristiti za kupanje u Kleopatrinom bazenu (uz ulaznicu), fotografiranje, šetnju. Odlazak u hotel. Večera i noćenje..

6) nedjelja PAMUKKALE – SARAJEVO – SPLIT
Odjava iz hotela i odlazak za obližnju zračnu luku. Prijava na let Pamukkale – Sarajevo. Denizli – Istanbul 05:50h/07:20h. Let Istanbul – Sarajevo 10:40h/10:45h. Po dolasku u Sarajevo transfer do Splita.

Cijena

3.590,00 kn (cijena s popustom) koja vrijedi za one koji cjelokupnu uplatu vrše najkasnije do 30 dana prije polaska,
• 4.120,00 kn (redovna cijena) za one koji minimalno 60% cijene uplaćuju prije polaska, a maksimalno 40% plaćaju s odgodom koristeći kreditnu karticu.
* PROMO cijena vrijedi za sve prijavljene do 06.09.2019.

Načini plaćanja putovanja:
Prilikom prijave za putovanje Turska iz Splita uplaćuje se iznos nepovratne rezervacije od 2.500,00 kn (polog za kupnju zrakolovnih karata / u slučaju odustanka zrakoplovna kompanija ne refundira kupljene karte). Preostali dio plaća se obročno ili jednokratno, a najkasnije do 30 dana prije polaska. U slučaju uplate paket aranžmana bez popusta korisnik može dio uplate izvršiti s odgodom plaćanja: terećenjem kreditne kartice najkasnije 15 dana prije polaska na 1-6 dodatnih mjesečnih obroka, a za maksimalno 40% cijene aranžmana.

  • Let zrakoplovom (ekonomska taksa) na relaciji Sarajevo – Kayseri (Kapadokija), Kayseri – Izmir, Denizli (Pamkkale) – Sarajevo uz ručnu prtljagu propisanih dimenzija i jednu putnu torbu (kofer) do 20 kg,
  • smještaj u hotelima 4* u dvokrevetnim sobama na bazi 4 polupansiona i 1 noćenja s doručkom,
  • pratitelja skupine tijekom putovanja,
  • lokalnog vodiča gdje je obvezan u Turskoj,
  • prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja,
  • osiguranje putnika od nesretnog slučaja,
  • osiguranje od profesionalne odgovornosti,
  • policu jamčevine za turističke paket aranžmane.