TURSKA

KAPADOKIJA – KAYSERI – EFEZ – PAMUKKALE

TERMIN

14.10. – 19.10.’21.

TRAJANJE

6 dana

PRIJEVOZ

avionom

CIJENA

od 2.590,00kn

DETALJNO O PUTOVANJU

1) dan SPLIT – PAMUKKALE

Transfer do zračne luke u Sarajevu (transfer je moguće organizirati dan ranije s noćenjem u hotelu blizu zračne luke Sarajevo, kao i letove iz Splita, preko Zagreba do Istanbula, a dalje zajedno sa skupinom). Prijava na let Sarajevo – Pamukkale. Granične i sigurnosne formalnosti. Let Sarajevo – Istanbul 09:05h/12:05h. Let Istanbul – Denizli (Pamukkale) 17:40h/18:40h. Po dolasku transfer do hotela i noćenje..

2) dan PAMUKKALE

Doručak. Odjava iz hotela. Obilazimo Pamukkale. Fascinantni krajolik smješten 110 km od mora. Posebnost vode ovog predjela je visoki udio magnezija. Na mjestu gdje vrući izvori izbacuju vodu i ona se spušta s platoa prema dolini nastaju tzv. Pamučni dvorci – Pamukkale. Ove dvorbe su kružne, pa nakupljanje vode tvori slikovite bazene. Rubovi kuda voda istječe imaju stalaktitski oblik. Sedimanti su potpuno bijeli što uvelike doprinosi ljepoti ovog prirodnog fenomena. Na platou s kojeg se voda spušta nalazi se ogroman antički grad (pod UNESCO-vom zaštitom) Hierapolis. Obilazimo lokalitet, gradska vrata i ulice, dvije velike nekropole, Kazalište, Apolonov hram, Plutonijum, Nimfeum, Kleopatrin bazen, Martrij svetog Filipa. Slobodno vrijeme koje možete iskoristiti za kupanje u Kleopatrinom bazenu (uz ulaznicu), fotografiranje, šetnju i/ili ručak. Vožnja prema Egejskoj obali tijekom poslijepodneva i smještaj u hotel. Večera i noćenje.

3) dan EFEZ slavni antički grad

Doručak. Odlazimo do obližnjeg Efeza – drevnog grada koji je uistinu impresivan. Iako je rijeka svojim naplavinama ostavila Efez na kopnu, u vrijeme Starih Grka on je bio lučki grad. Jonski Grci su ga nastanili nakon maloazijskih prastanovnika. Postao je i jedan od 12 gradova Jonske lige i nastavio cvasti pod Rimskim carstvom. Porušeni Artemidin hram bio je jedno od 7 svjetskih čuda (rame uz rame s Keopsovom piramidom, Semiramidinim visećim vrtovima i drugim) – danas je sačuvan samo jedan stup legendarnog hrama. Rani kršćani iz Efeza ugostili su nekoliko velikih crkvenih koncila, a vjeruje se da je novozavjetna Knjiga otkrovenja pisana u Efezu. Tijekom obilaska uvjerit ćemo se u veličanstveno bogatstvo antičkih spomenika (posebno je dojmljiva Celzijusova biblioteka). Otići ćemo i do Kuće Blažene Djevice Marije, te posjetiti selo Sirince. Povratak u hotel.

4) dan KAPADOKIJA Highlights

Doručak. Odjava iz hotela. Izlet tijekom kojeg ćemo upoznati antičku baštinu Male Azije. Milet je nizinski grad pokraj rijeke Meandar. Prije Perzijskog upada smatrao se najbogatijim Starim grčkim gradom. Brojni velikani umjetnosti i posebno znanosti rođeni su ovdje, a zaslužni su za tvorbu slavne Škole iz Mileta. Ostaci su u nizini, prilično pokriveni muljem rijeke. Ipak, Amfiteatar, Stadion, Jonska stoa, Sveti put, … svjedoče o velebnosti nekadašnjeg grada. Slijedi kraća vožnja preko nekadašnjeg zaljeva, danas plodne nizine, do starogrčkog svetišta Didima. Ovo se mjesto nekoć nalazilo na čelu poluotoka nedaleko velikog, bogatog i moćnog Mileta. Osobito važno bilo je štovanje Artemide i Apolona. Ako izuzmemo Delfe, ovdje se nalazi najveći i najvažniji Apolonov hram Stare Grčke. Baš kao i u Delfima, ovdje se dolazilo po proročanstva. Nakon obilaska Apolonovog hrama vožnja do zračne luke Izmir. Prijava na let Izmir-Kayseri 17:35h/19:00h. Po dolasku transfer autobusom do hotela. Smještaj u sobe i noćnje.

5) dan PAMUKKALE

Prije doručka moguće je organizirati let balonima (u svitanje i ako su vremenske prilike primjerene). Doručak. Geološka posebnost ovog kraja omogućila je stanovnicima još od pradavnih vremena da dube svoje nastambe u kamenu. Obići ćemo puno različitih lokaliteta kako bismo stekli dojam o ovom jedinstvenom mjestu. Kaymakli je podzemni grad koji se spušta više od 50 metara ispod razine tla. Zračni tuneli, prolazi, stubišta, dvorane, sobe, kuhinje … sve ovo zaprepasti posjetitelja (ulazak u podzemni grad nije za klaustrofobične). Zatim obilazimo Muzej na otvorenom Goreme. Ovo je uistinu poslastica i vjerojatno najimpresivnije mjesto pokrajine Kapadocije. Kompaktan prostor na kojem se nalaze najljepše crkve Kapadocije, ukrašene su freskama na kojima su još jasne izvorne boje: crkva sv. Barbare, crkva Jabuka, Tamna crkva, crkva zmija, … Obilazimo i Samostan s trpezarijom, crkvom, podzemnim tunelima, spavaonicama. Stanka za ručak. Poslijepodne ćemo obići Uchisar – možda i najslikovitiji gradić ovdje koji krije piramidalnu stijenu prepunu kopanih nastambi. Večera i noćenje u hotelu.

6) dan KAPADOKIJA – SPLIT

Odjava iz hotela i odlazak za obližnju zračnu luku. Prijava na let Kayseri – Sarajevo. Kayseri – Istanbul 09:10h/10:40h. Let Istanbul – Sarajevo 18:35h/19:25h. Po dolasku u Sarajevo transfer do Splita. Moguće je zakupiti povratne letove Kayseri-Istanbul (zajedno sa skupinom) – Zagreb – Split.

Cijena

2.590,00 kn (cijena s popustom) koja vrijedi za one koji cjelokupnu uplatu vrše najkasnije do 30 dana prije polaska,
2.770,00 kn (redovna cijena) za one koji minimalno 60% cijene uplaćuju prije polaska, a maksimalno 40% plaćaju s odgodom koristeći kreditnu karticu.

Načini plaćanja putovanja:
Prilikom prijave za putovanje Turska iz Splita uplaćuje se iznos nepovratne rezervacije od 500,00 kn i vrši se kupnja zrakoplovnih karata (pregledajte rubriku “Cijena ne uključuje”). Preostali dio plaća se obročno ili jednokratno, a najkasnije do 30 dana prije polaska. U slučaju uplate paket aranžmana bez popusta korisnik može dio uplate izvršiti s odgodom plaćanja: terećenjem kreditne kartice najkasnije 15 dana prije polaska na 1-6 dodatnih mjesečnih obroka, a za maksimalno 40% cijene aranžmana.

Smještaj u hotelima 4* u dvokrevetnim sobama na bazi 5 polupansiona (osim u slučaju da satnice letova onemoguće dolazak do hotela u radno vrijeme restorana),

pratitelja skupine tijekom putovanja,

lokalnog vodiča gdje je obvezan u Turskoj,

prijevoz udobnim turističkim autobusom ili kombijem (ovisno o broju sudionika putovanja) na relacijama prema programu putovanja,

osiguranje putnika od nesretnog slučaja,

osiguranje od profesionalne odgovornosti,

polica jamčevine za turističke paket aranžmane.